На прво радно ангажовање чека 1 611 Пријепољаца и Пријепољки

На прво радно ангажовање чека 1 611 Пријепољаца и Пријепољки

Почетак јула на евиденцији пријепољске филијале Националне службе за запошљавање дочекало је 3.905 незапослених особа, од чега су нешто више од половине жене, тачније њих 2.013. На своје прво запослење чека 1.611 особа са евиденције док су 2.294 особе са евиденције већ радиле и у међувремену  остале без посла.

Што се тиче образовне структуре назапослених највише је оних са трећим степеном стручне спреме, односно завршеном средњом школом, 1.333 особе, док први степен стручне спреме, односно четири разреда основне школе  има 1.120 незапослених лица. Међу незапосленима су и 202 особе са факултетском дипломом.

Према речима директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића неопходно је истражити тржиште рада како би постојала прецизнија сазнања о томе која су занимања највише потребна  у одређеним местима у Србији.

Опште позната је чињеница која су занимања дефицитарна и где нема радника али то је слика, не само Србије, већ читаве Европе. Дефицитарна су сва она занимања у области грађевинарства, занатства, угоститељства, а ако говоримо о вишим нивоима квалификација онда су то информационе технологије, елрктротехничари, машински и грађевински инжењери, професори страних језика, фармацеути…Школски систем има поруку како да прилагођава своје образовне програме потребама послодаваца. Тај процес је већ започет и биће убрзан како би људи који заврше школовање имали своју шансу за запослење, а послодавци да нађу адекватне кадрове – истакао је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Близу 1.800 незапослених лица чека на посао од 1 до 10 година, а предњаче они који на радно ангажовање чекају дуже од десет година, близу 800 незапослених. На нивоу Филијале највише је незапослених лица која су старија од 45 година. Иста ситуација је и у Пријепољу где чак 1.868 особа старијих од 45 година чекају на посао, док 735 лица млађих од 30 година још увек чека своје прво запослење.

Подели на мрежама

Повезани чланци