Недовољно добровољних давалаца крви у Пријепољу?

Недовољно добровољних давалаца крви у Пријепољу?

На акцијама добровољног давалаштва крви које су од почетка године организоване у Пријепољу било је укупно 470 добровољних давалаца крви. Потребе за јединицама крви пријепољске Опште болнице много су веће од количина крви које се прикупе на акцијама добровољног давалаштва.

Једино уз помоћ добровољних давалаца крви можемо обновити залихе и имати довољне количине крви за будуће пацијенте. У овом моменту је  200 грађана Пријепоља више примило крв него што је прикупљено од грађана. Све што докторка из Пријепоља требује, ми шаљемо свакодневно. Није било одлагања оперативних програма. Морам да хвалим наш центар, јер ми смо једини у Србији кроз летњи дефицит прошли без угрожених пацијената, без одлагања оперативних програма, било је довољно крви за све, али то су екстремно велики напори. Зато апелујемо на све људе да схвате сврху добровољног давалаштва крви, да ми без добровољних давалаца крви не можемо помоћи пацијентима. Не постоји замена за ову драгоцену течност  – истиче пропагаторка Службе за трансфузију крви Ужице Оливера Ђорђевић и напомиње да се од једне јединице крви може помоћи већем броју пацијената.

Које јединице крви су тренутно најнеопходније ужичкој Служби за трансфузију, која са овом драгоценом течношћу, осим пријепољске, снабдева и прибојску Болницу?

У овом тренутку недостаје нам А негативна крвна група, што је стандардно. Имамо много акција, сваке седмице четири или пет, од тога је једна увек у Пријепољу, уторком у времену од 10 до 15 сати – каже Оливера Ђорђевић.

Када би само једном годишње, сви који могу да дају крв то и учинили, ужичка Служба за трансфузију не би имала проблема са обезбеђивањем залиха. Из ове Службе апелују на све здраве људе, између 18 и 65 година, да дају крв и на тај начин спасу нечији живот. Пријепољци и Пријепољке крв могу дати сваког уторка, у просторијама Црвеног крста.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *