Понестало новца за санацију још 500 метара обалоутврде Милешевке

Радови на санацији обалоутврде корита Милешевке од Ушћа до Болнице трајаће још неколико дана, након чега ће бити привремено обустављени због недостатка новца.

872
0
SHARE

Од 1300 метара колико је пројектом „Хитни санациони радови на објектима за заштиту вода“ предвиђено да се уради, новца је понестало за још 500 метара.

Корито Милешевке оштећено је више него што се могло и претпоставити, тако барем кажу они који већ месец и по дана интезивно раде на санацији обалоутврде. Осам милиона 400 хиљада динара, колика је вредност пројекта,  довољно је да се уради само око 800 метара деонице од 1300 метара. Незванична процена је да ће за остатак требати још толико, због великих оштећења.

Србијаводе су нам дали у задатак да премеримо остатак радова. Ово инвестиције што је било до сад то је такорећи утрошено и сад се за наставак морају издвојити додатна средства. Са радовима ћемо стати за 5 -6 дана како бисмо видели шта даље и одакле ће се издвојити паре – каже грађевински пословођа радова на кориту реке Милешевке Живко Кондић.

Један од највећих проблема током радова био је како изместити ток реке како би се ослободило дно корита. Дошло се на идеју да се ток Милешевке премести на први ниво обалоутврде, и тек тада Милешевка је још једном показала своју непредвидиву природу. О затеченом стању Живко каже:

Било је ужасно. Ево погледајте низводно, много су велике рупе. Раније кад је рађена обалоутврда није стављан бетон испод камена, па је вода често односила. Највеће оштећење је на каскади иза Дома револуције. Ова река је много плаховита и брза, али смо ипак успели да одвратимо воду и да ово корито санирамо, да се барем за наредних 15 -20 година не мора ништа радити.

Радови на санацији обалоутврде корита Милешевке од Ушћа до Болнице започети су у октобру прошле године. Убрзо су прекинути због лоших временских услова, а настављени пре месец и по дана. Инвеститор је Јавно предузеће „Србијаводе“. Извођење радова поверено је шабачкој фирми „Југокоп-Подриње“, а подизвођач је пријепољска фирма „Бетон“. Предвиђени рок за завршетак радова био је девет месеци.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY