Нових 23 милиона динара за израду пројектне документације за Регионалну санитарну депонију...

Нових 23 милиона динара за израду пројектне документације за Регионалну санитарну депонију Бањица

Општина Нова Варош добиће 23 милиона и 400 хиљада динара за израду пројектно техничке документације за регионалну санитарну депонију Бањица. Уговор за реализацију пројекта успостављања регионалног система управљања отпадом из општина Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница потписан је у Министарству заштите животне средине.

SHARE

Да ли је на помолу почетак решавања дугогодишњег проблема одлагања отпада у ове четири суседне општине суфинасирањем пројектне документације регионалне санитарне депоније Бањица у коју је до сад већ уложено око милион и 200 хиљада евра – представници општине Нова Варош, тврде да јесте.

Ми смо као неразвијене општине били немоћни за овако крупан пројекат који кошта око 8 милиона динара, али поред тога наше општине су од 2007. уз помоћ Владе Републике Србије уложиле око милион и 200 хиљада за израду пројектно техничке документације, урађени су земљани радови, решени имовински односи, али то није довољно. Нама је интерес да би развили туризам, да се ослободимо депонија смећа. Као што сви знате, на уласку у Пријепоље постоји огромна дивља депонија која ће овим пројектом бити решена. Учинићемо све што је до ове четири локалне самоуправе које повезује овај пројекат да што пре радимо на овом задатку – истакао је председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић приликом потписивања уговора.

Директор Регионалне санитарне депоније Бањица, Љубенко Васиљевић каже да су средства додељена за израду недостајуће документације и усклађивање са новим прописима и да је то процес који ће захтевати време, али и припремити терен за склапање партнерстава за финасирање изградње депоније.

Крајем прошле године општина Нова Варош је добила средства за израду пројектно техничке документације за трансфер станицу са рециклажним двориштем, која би како Васиљевић додаје требало да буде завршена до 30. јула.

На основу јавног конкурса који је расписало Министарство заштите животне средине, средствима Зеленог фонда Републике Србије у укупном износу од 99 милиона 960 хиљада динара, осим у Новој Вароши биће суфинансирани пројекти регионалних центара у Сомбору, Новом Саду и Пироту.

Србију у овом процесу успостављања двадесетак регионалних центара за прераду чврстог комуналног отпада у шта спадају и трансфер станице и рециклажни центри, али и капацитети за прераду енергије чека инвестирање од две милијарде евра. Србија те паре нема, због тога је важно да се што пре заврши израда пројектно техничке документације да би смо могли да нађемо партнере који су спремни да инвестирају у овај добар посао – објаснио је министар заштите животне средине Горан Триван.  

Министар Триван је додао да је прошле године за санацију и затварање несанитарних депонија издвојено је 100 милиона динара, а ове године, конкурсом који је у току, за санацију и ремедијацију сметлишта опредељено је 230 милиона динара.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY