Новинарке против насиља према женама: Осуђујемо насловну страну Илустроване политике и претње...

Новинарке против насиља према женама: Осуђујемо насловну страну Илустроване политике и претње репортерки Студија Б

Група “Новинарке против насиља према женама” најоштрије осуђује насловну страну Илустроване политике од 11. децембра 2018. године. Сматрају да оваква насловна страна иде далеко испод минимума професионалних и етичких стандарда и да представља сексистички, мизогини напад на колегиницу Љиљану Смајловић.

606
0
SHARE

У саопштењу се каже:

Став Групе је да овакав однос према колегиници Смајловић јесте недвосмислен чин насиља према жени, и да као новинарке, жене и особе које се баве овим проблемом имамо дужност да реагујемо принципијелно. У ионако загађеном јавном говору, мизогинија, сексизам и мушки шовинизам према женама не би смели да буду средство борбе са неистомишљеницама.
Група такође са жаљењем констатује да су у протеклој недељи сви политички актери и њихове присталице пали на тесту поштовања жена и родне равноправности. Ту мислимо и на сексистичке коментаре и претње на рачун Барбаре Животић, извештачице Студија Б. Група сматра да, чак и када говоримо о новинаркама и новинарима који свакодневно грубо крше све етичке принципе извештавања, критике на њихов рачун морају да поштују минимун цивилизованог начина комуникације, било да се она одвија у медијима, било кроз друштвене мреже. Зато позивамо све актере у политичком и јавном животу да се уздрже од неконтролисаног гнева и сексистчких испада. У супоротном, сексизам дивља, нараста и ниједна жена у јавном и приватном простору неће бити поштеђена ни сигурна.
Група “Новинарке против насиља према женама” оформљена је на иницијативу УН Програма за развој у Србији и Фонда Б92, са циљем да побољша квалитет извештавања о насиљу, али и да прати и реагује на проблематичне медијске садржаје у овој области.

У име Групе „Новинарке против насиља“:

Марија Антић, Н1
Љубица Гојгић, РТВ Војводина
Јована Глигоријевић, Време
Миљана Нешковић, Лепота и здравље
Сања Павловић, АЖЦ
Лазара Маринковић, независна новинарка
Тамара Скрозза, ЦРТА, Цензоловка, Време
Милица Кравић, РТВ Војводина
Ивана Јаснић, Блиц
Оливера Милош Тодоровић, СхоцкАрт
Милева Малешић, ТВ Форум
Зорка Дјукановић, Радио Београд
Маја Чечен, Фонд Б92
Петрица Дјаковић, НИН
Маријана Стевановић, УГ Феномена
Живана Шапоња Илић, ТВ Прва
Јована Нетковић, БеФем
Јелена Кикић, новинарка
Маша Милеуснић, независна новинарка

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY