Обележена 20. годишњица од убиства новинара Славка Ћурувије

Обележена 20. годишњица од убиства новинара Славка Ћурувије

Двадесета годишњица од убиства новинара и власника „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“ Славка Ћурувије коначно је обележена са првостепеном пресудом оптуженима за овај злочин. Представници новинарских удружења, пријатељи и колеге заједно с породицом убијеног новинара, као и претходних година, положили су венце и запалили свеће испред спомен-обележја у Светогорској улици 35.

143
0
SHARE

Ћурувија је убијен у Београду 11. априла 1999. године са 14 метака испаљених у леђа, током НАТО бомбардовања, испред зграде у којој је живео и где је била маркетинг служба „Дневног телеграфа“.

Четири године од почетка суђења донета је пресуда којом су начелник ресора Државне безбедности Радомир Марковић и начелник београдског центра Државне безбедности Милан Радоњић осуђени на по 30 година затвора, а главни обавештајни инспектор у Другој управи ресора Ратко Ромић и припадник резервног састава тог ресора Мирослав Курак на по 20 година затвора. Ромић и Радоњић ухапшени су 13. јануара 2014. године, Марковић издржава казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен „по налогу НН лица из врха власти због јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти“ .

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY