Обележена стогодишњица ослобођења Пријепоља у Првом светском рату (ВИДЕО)

Обележена стогодишњица ослобођења Пријепоља у Првом светском рату (ВИДЕО)

Стогодишњицу ослобођења Пријепоља у Првом светском рату челници општине Пријепоље обележили су полагањем венца на Споменик палим и умрлим јунацима у ратовима од 1912. до 1919. године, на Тргу братства и јединства.

733
0
SHARE

О ослобођењу Пријепоља у Првом светском рату постоји веома мало доступних података. Да ли из идеолошких, или неких других разлога, ова тема је у прошлости недовољно обрађена и истражена. Једино што је сигурно је да су овај крај ослобађале јединице Друге армије, под командом Степе Степановића.

Директор Музеја у Пријепољу Славољуб Пушица каже да је ово делом кривица историчара и каже да се ова тема мора више истражити. Сматра да је скоро немогуће да не постоји нека фотографија из тог периода, попут оне настале приликом ослобођења Пријепоља 1912. године у Првом балканском рату. Постоје недоумице и око самог датума, због старог и новог календара, али је 31. октобар публикован као датум ослобођења Пријепоља и њега се данас придржавамо.

Неспорно је да је Пријепоље ослободила јединица Друге армије, која је формирана у Новом Пазару. Пушица сматра де ће подробније истраживање у војним архивима помоћи да се овај историјски моменат расветли, да се дође до спискова ратника који су сачињавали ту војну формацију и бројних других података. Пријепоље је ослобођено без борбе, јер су се аустроугарске трупе већ биле повукле преко Дрине, каже Пушица.

Локална самоуправа је овај датум обележила полагањем венца на Споменик палим и умрлим јунацима у ратовима од 1912. до 1919. године на Тргу братства и јединства, на којем је и зграда Општинске управе. Председник општине Драгољуб Зиндовић је у свом говору навео како је у Првом светском рату учествовало 1.578 ратника из Милешевског среза, од којих је 309 учествовало у Албанској голготи и пробоју Солунског фронта. Највише Солунаца дали су Аљиновићи, Милешево, Ивање и Седобро, рекао је Зиндовић.

Гледајући како се ови датуми обележавају у окружењу, стиче се утисак да је у Пријепољу све протекло више него скромно. Поређења ради, Нова Варош ће овај датум обележити у оквиру обележавања Дана општине, откривањем споменика у славу и част 1.200 ратника са подручја општине Нове Варош, који су пали за слободу Србије у ратовима од 1912. до 1918. године. Споменик ће се налазити на Тргу Петра Бојовића, где већ постоји споменик великом српском војсковођи. Он ће у Завичајном музеју добити и спомен собу, а одржаће се и свечана академија у Дому културе „Јован Томић“.

У Ужицу, на кружном току у центру града, данас је свечано откривен споменик „Велика Србија“, посвећен победи у Великом рату и стогодишњици ослобођења Ужица. Грађани и грађанке Пријепоља нису ни били обавештени о обележавању стогодишњице ослобођења, а на Тргу братства и јединства су махом били окупљени локални функционери, запослени у Општинској управи и чланови и симпатизери партија које чине локалну власт. Приликом обележавања није чак интонирана ни државна химна „Боже правде“.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY