Одложен тест из математике – Да ли је нарушено поверење у процес полагања мале матуре?

Одложен тест из математике – Да ли је нарушено поверење у процес полагања мале матуре?

Након што су се синоћ на друштвеним мрежама појавили задаци и решења са завршног испита из математике, министарство просвете одложило је његово полагање, истовремено потежући и за превентивном мером штампања резервне копије комбинованог завршног теста који будући средњошколци полажу сутра. Како је изјавио Министар просвете Младен Шарчевић неко је отворио резервну кесу са тестовима  и продао тест из математике. За сада се не зна у којој школи се то догодило. Поводом овог догађаја посланици опозиције су данас на седници Народне скупштине министру Шарчевићу поставили питање када мисли да поднесе оставку због скандала приликом „цурења“ информација у вези са тестом из математике, који је отказан услед нарушавања тајности задатка. У јавности се шире основане сумње и у резултате завршног испита из српског језика који су мали матуранти полагали јуче.

Стрес који сваке године прати полагање завршног испита, ове године додатно је увећан основаном бригом родитеља и малих матураната да се ти испити не одржавају под равноправним условима, што отвара врата за бројне манипулације приликом уписа деце у жељене средње школе. Поверење у читав процес је у потпуности нарушено, а међу родитељима и децом се шири осећај беспомоћности и безнађа услед сазнања да је све превара, да исти услови не важе за све и да нема везе шта знаш и колико вредиш, већ кога знаш..

За сада термин одржавања комбинованог теста неће се мењати и испит ће бити одржан како је и планирано, у срду 19. јуна од 9 до 11 сати, док ће се тест из математике одржати у четвртак. Министарство наводи да ће се све остале активности у вези са уписом ученика у средње школе наставити по утврђеном календару. Коначни резултати мале матуре биће објављени у четвртак 27. јуна, док је упис у средње школе планиран 8. и 9. јуна.

Подели на мрежама

Повезани чланци