ОШ „Владимир Перић Валтер“ у суботу ће обележити 189 година постојања

Најстарија основна школа у Пријепољу Владимир Перић Валтер у суботу 6. априла обележиће 189 година постојања и рада. Одбор за прославу припремио је богат програм обележавања овог значајног датума.

405
0
SHARE

Обележавање дана школе почеће у 10 сати полагањем цвећа испред Валтерових биста у дворишту школе и Парку народних хероја. У холу школе биће изложени ђачки радови, а посета изложби планирана је за 10 сати и 30 минута. Културно – уметнички програм у Дому култруе заказан је за 11 сати, а у 12 сати у простоијама школе свечани коктел.

Основна школа Владимир Перић Валтер основана је далеке 1830. године као прва школа у ширем подручју Полимља. Први ђаци ове школе учили су писменост у згради која се налазила у порти цркве Светог Василија Острошког у Пријепољу. Прва школска зграда у Пријепољу, наменски грађена за школу,подигнута је око 1852. године. Садашња зграда основне школе изграђена је 1962. године, а коначно завршена 1974.године. Сада се у саставу ОШ „Владимир Перић Валтер“ налазе четвороразредне школе у Залугу, Душманићима, Кучину и Џурову.

Владимир Перић Валтер, народни херој из Другог светског рата по коме школа носи име, рођен је у Пријепољу 1919. године. Погинуо је у одбрани Сарајева, у рано јутро 6. априла 1945. године. За народног хероја проглашен је 1953. године.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY