Пацијенти на дијализи чекају због мањка возача у Дому здравља Пријепоље

За 28 пацијената из Пријепоља и Нове Вароши, због болести бубрега, хемодијализа је једино решење. Превоз пацијената из Пријепоља обезбеђује Дом здравља, а због недостатка возача и разуђености општине, често се дешава да бубрежни болесници након терапије морају чекати и по неколико сати на повратак кући.

1122
0
SHARE

Вук Ланговић, пензионер из Сељашнице на хемодијализу одлази три пута недељно од 2013. године. Како терапију прима у поподневним часовима, када у Дому здравља превоз пацијената углавном обавља само један возач, често након терапије мора да чека и по неколико сати како би се болничким возилом вратио кући.

Сваки други – трећи дан ја идем таксијем! Најмање 60 пута сам за ових пет година ишао таксијем. Плаћам 480 – 500 динара, јер бих након терапије некад морао да чекам превоз до 7 -8 сати увече – јадикује Ланговић.

Дијализни центар је у Пријепољу отворен још 1983. године, када су постојала три апарата. Сада их има 15, а три пута недељно на дијализу долази 16 пацијената из Пријепоља и 12 из Нове Вароши. Након четири до пет сати терапије, чекање на превоз представља напор пацијентима.

После искључења они некад чекају сат и по, два, некад и три сата. Врло често у тим ситуацијама се сами снађу за превоз. То је велико мучење за њих јер врло често не могу да остану у креветима да леже након дијализе која траје четири сата, него морају да устану и седе на столицама, што је за њих велики напор – каже Славица Шундек, одговорна сестра на одсеку Хемодијализа.

Проблем настаје због недостатка возача и удаљености пацијената од болнице.

Дом здравља има 13 возача од којих у свакој смени раде по два возача. Током месеца до Ужица или даље буде више од 120 транспорта. Поред тих возача, превоз дијализираних пацијената понекад обављају и радници Техничке службе. Највише проблема је у другој смени. Некада се стварно дешава да ми немамо ни возача ни возила у једном тренутку, а пацијент се искључи са апарата. Они морају да схвате да мморају да сачекају једно 15 – 20 минута да дође возач од куће ако је неко отишао хитно за Ужице или Београд – објашњава наченик Техничке службе ДЗ Пријепоље Радоман Лазовић.

У другој смени своју терапију прима и Сафет Фетаховић, председник Удружења бубрежних болесника, али на терапију углавном долази својим возилом или пешке.

Ја сам у другој смени уторком, четвртком и суботом. Један пацијент што је са мном у смени нема баш редован превоз јер нема довољно возача. Ја сам био код директора др Сеја Поровића због тога и он ми је објаснио да је Дом здравља уназад 2 – 3 године тражио од Владе да одобри пријем три возача, како би могли да попуне своје редове и како не би било више оваквих проблема – каже Фетаховић.

Забрана запошљавања у јавном сектору условила је смањење броја запослених на многим одељењима и службама здравствених установа и повећала обим рада. Како не постоји могућност надокнаде трошкова превоза за пацијенте на хемодијализи, њихови термини и дужина боравка у болници и даље ће зависити од расположивости возила и возача Дома здравља.

Више у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY