Почела изградња и санација приступних стаза према средњовековном граду Милешевцу

Почела је изградња и санација приступних стаза према средњовековном граду Милешевцу у селу Хисарџик. Ово је друга од укупно три фазе радова који би требало да допринесу туристичком развоју овог краја.

1171
0
SHARE

Радници предузећа „Јоновић градња“, које је подизвођач радова на овом пројекту, су на терену. Ломе камен по камен како би припремили материјал за приступну стазу дужине 220 метара, и како би она изледала што аутентичније.

Пре две године радили су и пешачку стазу до испосница Светог Саве, што је био веома захтеван пројекат због неприступачног терена. За подизвођача, изградња нове стазе ићи ће много лакше.

Стаза ће бити кривудава, у потпуности онаква каква је сада. Једино што ће ширина стазе бити већа, од 60 до 140 центиметара. Урадиће се паркинг испред џамије у Хисарџику површине око 250 метара квадратних. Ту ће постојећи асфалт бити уклоњен и биће урађене коцке 10х10 центиметара, а са стране биће бехатон коцке. Урадиће се и две клупе по узору на оне које су на почетку стазе према Савиним испосницама и на видиковцу Соколица –  каже власник фирме „Јоновић градња“ Сенад Јоновић.

 

Поред стазе, другом фазом превиђено је да се уради и приступни пут од паркинга према Савиним испосницама дужине 300 метара и ширине око 180 до 200 центиметара. То ће бити тврдо уваљани пут са ваљком, шљунком и фракцијом – додаје Јоновић.

Све ово би требало да туристима који посећују овај крај олакша обилазак Савиних испосница, џамије у Хисарџику и средњовековног града Милешевца.

За општину Пријепоље ово представља веома значајну туристичку дестинацију. Цео комплекс од Беговог моста до Карауле је заштићена зона кањона Милешевке.  Туристичка организација ће, након завршене и треће фазе, добити на управљање ово подручје. Према неким незваничним информацијама, манастир Милешева годишње посети око 100 000 посетилаца и верујемо да ће Пријепоље од туризма имати и неке користи, а не само да буде пролазна станица – каже директор Туристичке организације Пријепоље Небојша Свичевић.

Пројекат изградње и санације приступних стаза према средњовековном граду Милешевцу урадио је Завод за урбанизам и пројектовање из Пријепоља. Јавну набавку за извођача радова општина Пријепоље расписала је прошле године и октобру избарала предузеће „Јединство“ из Севојна. Ова инвестиција вредна је близу 10 милиона динара, а средства је обезбедило Министартво трговине, туризма и телекомуникација.

Сви предвиђени радови би требало да буду завршени до краја августа.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY