Празник књиге у библиотеци „Вук Караџић“ у Пријепољу

Национални дан књиге, библиотека " Вук Kараџић" у Пријепољу обележила је пригодним изложбама као и креативном радионицом  Чаролија читања  за ученике и ученице Техничке школе и Пријепољске гимназије у сарадњи са удружењем Пријатељи деце Чукарица из Београда.

SHARE

Читање, писање, говорење и слушање, четири су кључне речи на којима се темељи концепт радионице Чаролија читања која је у библиотеци организована за ученике и ученице Пријепољске гимназије и техничке школе.

Жеља нам је да ученике подстакнемо на активно и континуирано читање, креативно писање, слободно вербално изражавање и активно слушање. Циљ радионица је да пружимо додатни импулс култури читања и на тај начин афирмишемо књигу као незаобилазни сегмент нашег образовања, културе и информисаности и наравно библиотеке као базичне установе културе, истиче директорка библиотеке „Вук Караџић“ Садија Хоџић.

Циљ ове радионице је дружење, али и да подстакну младе да долазе у библиотеке које су још увек места на којима се стичу знања.

Књиге и читање су и даље актуелни као што су били, можда не на исти начин. Радионицама желимо да кажемо да треба да  наставимо да читамо иако сви имамо телефоне у рукама. Да подстакнемо децу која су креативна да пишу. Има доста деце која воле да пишу и која се негде стиде, и да им се кроз ове радионице каже да је важно да то раде, објашњава ауторка и водитељка радионице Милица Јовановић.

Колико су интернет издања која су доступна на додир или клик заменила осећај држања књиге у рукама и мирис папира и корица.

Ко ће победити, књига или интернет још увек не знамо, али ја верујем да нешто постоји толико дуго као књига па макар то било и на глиненим плочицама да ће то наћи начин да функционише на добробит свих  нас и кроз интернет. Једна од ствари коју пропагирам на својим радионицама је не искључиво књиге него интренет који може да се користи на прави начин, каже ауторка радионица.

Поводом Националног дана књиге библиотека је приредила изложбе на тему историје књиге, писма и библиотека. Са радом почиње и Мала школа новинарства у оквиру које настаје часопис за децу и одрасле Журналац.

Национални дан књиге обележава се као празник од 2013.године  као сећање на дан када је 1832. године у Београду основана прва српска јавна библиотека која ће временом прерасти у Народну библиотеку Србије.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY