Од 80 до 100 динара за овогодишњи род малине

Од 80 до 100 динара за овогодишњи род малине

Без повећања откупне цене малине за 2017. годину, аконтна цена од 80 до 100 динара за ову годину, формирање Националног савета за малину до 15 фебруара, закључци су састанка коме су у Министарству пољопривреде присуствовали представници произвођача малине из целе Србије, Министарства пољопривреде и Министарства финансија и представници извозника, компанија Сирогојно и Мастер фриго.

4066
0
SHARE

Борба за повећањем откупне цене малине, коју произвођачи воде од почетка бербе 2017. године, са не баш много позитивним учинком се приводи крају. Састанком свих заинтересованих страна, стављена је тачка на покушаје да се откупна цена прошлогодишњег рода повећа, али и договорене одређене мере које би требало бар мало да олакшају тренутну ситуацију малинара.

Председник пријепољског Пољопривредног удружења „Лимска долина“ Санел Диздаревић каже да уз све притиске и произвођача и представника министарства на извознике, није дошло до повећања откупне цене малине за 2017. годину.

Санел Диздаревић, председник ПУ „Лимска долина“
Објашњење извозника је да постоји засићеност на светском тржишту малином, а оно што је лоше је да се и за овогодишњи род предвиђа аконтна цена од 80 до 100 динара. Министарство пољопривреде је обећало да ће до 15. фебруара бити формиран Национални савет за малину – каже Диздаревић.

Први предлог који ће Национални савет за малину, у коме ће Златиборски округ заступати Санел Диздаревић, послати на одобрење Влади Републике Србије јесте да се у 2018. забрани увоз из других држава док се не откупи сва наша малина и не извезе, што је предлог министра пољопривреде Бранислава Недимовића. Због елементарне непогоде која је 2017. године проглашена у општини Пријепоље, из Министарства пољопривреде је обећана помоћ у ђубриву, а биће урађено и географско порекло малине по регионима. Неједнака откупна цена по регионима за род из прошле године, такође је оно што мучи пријепољске и прибојске малинаре.

Једно од мојих питања било је како то да су исти откупљивачи, за око 30 динара више малину плаћали у Ариљу у односу на Пријепоље и Прибој. Доставио сам сву документацију, а у министартву су обећали да ће то испитати – каже председник удружења „Лимска долина“.

Тренутно стање није ни мало охрабрујуће за произвођаче овог јагодичастог воћа.

Диздаревић каже да ће ако не уроде плодом мере Националног савета, као и забрана увоза, ово бити још једна тешка година за произвођаче.

Једна од могућности за пољопривредне произвођаче је да конкуришу за средства за изградњу складиштених капацитета код министарства, које је за ту намену од Сједињених Америчких Држава добило 100 милиона евра.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY