SHARE

Студент енглеског и португалског језика на Филолошком факултету у Београду Самедин Ровчанин, који је и оснивач омладинске организације „Млади и талентовани“, од недавно је постао омладински делегат Србије у Уједињеним нацијама.

Генерална скупштина Уједињених нација донела је Светски програм акције за младе још 1995. године, којим је препоручено да државе чланице у своје званичне делегације уврсте представнике младих. Србија је ову препоруку испоштовала тек ове године, када је изабрала двоје представника – Теодору Павковић из Суботице и Самедина Ровчанина из Пријепоља.

Ja сам изабран на јавном конкурсу које је објавило Удружење за Уједињене нације, Министарство омладине и спорта и Министарство спољних послова. Пријавило се 400 кандидата. Услови су били да сте студент, да имате успех у наставним активностима, да познајете један страни језик и да познајете омладинску политику и систем функционисања Уједињених нација. Кандидати су неки отпадали, ја сам се некако налазио на тим новим листама, све до последњег интервјуа, када је нас шесторо прошло. Двоје је одабрано. У потпуној неверици видео сам да сам једно од то двоје ја – каже Самедин Ровчанин, омладински делегат Србије у УН.

Изабрани млади представници Србије на седницама Уједињених нација заступаће интересе и представљати потребе младих у Србији.

Средином јануара Самедин путује у Њујорк, где ће представљати Србију на Екосок форуму. Тема је сиромаштво, а он ће говорити о економским и социјалним приликама и положају младих у Србији.

Ровчанин истиче да је прилика да представља омладину Србије на светском нивоу највећа част, али да са собом носи и велику одговорност. Додаје да му је ово искуство изузетно значајно за лични и професионални развој.

Опширније у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY