Пријепољска црква Св. Василија у недељу прославља храмовну славу (ВИДЕО)

Српска православна црква у недељу 12. маја прославља празник Светог Василија Острошког који је и храмовна слава пријепољске цркве. Тог дана централним градским улицама проћи ће литија.

409
0
SHARE

Свети Василије код народа овога краја ужива велико поштовање, каже Епископ милешевски г. Атанасије, и један је од три најомиљенија угодника божија на овим просторима, одмах после Светог Саве и Белог Анђела, весника васкрсења Христовог.

Епископ Атанасије каже да су пријепољски и други простори око њега благословени стопама и делима наших светих предака и зато када прослављамо Светог Василија излазимо и идемо његовим стопама, угледајући се на њега. Када ходимо у литији, носећи његову икону и певајући му, ми оприсутњујемо Светог Василија Острошког, његов дух је молитвено са нама, он ходи заједно са нама и благосиља народ и овај град, каже владика, и позива све да се у недељу окупе у Пријепољу и поново узму благослов Светог Василија, који ће их пратити где год да крену.

Света архијерејска литургија у Саборном храму Светог Василија Острошког почеће у недељу у 9 сати, а након литургије литија ће проћи централним градским улицама: од Цркве Светог Василија Острошког улицом Санџачких бригада до Врачара, па Валтеровом до зграде Општинске управе, те улицом Нијазије Мусабеговића до Дома културе и улицом Санџачких бригада до Цркве.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY