SHARE

Да би се формирало одељење ученика са посебним способностима за информатику и рачунарство потребно је да минимум 15 ђака који се пријаве положе пријемни испит.

Ми смо са активностима око уписа почели још почетком марта. Обишли смо све школе, урадили промоцију и кренули смо са пријављивањем да би могли боље организовати припремну наставу. Већ сада имамо 32 пријављена ученика. Припремна настава је почела 20. и 21. априла, а организује се суботом и недељом у 10 сати у трајању два школска часа – рекао је директор Пријепољске гимназије Војислав Чабаркапа.

Пријављивање заинтересованих кандидата, који желе да упишу ово одељење траје до 17. маја, а могу се пријавити на два начина.

Војислав Чабаркапа, директор Пријепољске гимназије
На сајту школе постоји та информација и образац пријаве, мада је пожељно да ученици, односно њихови родитељи дођу у школу како би добили неке додатне информације, евентуално и тестове од прошле године да се мало боље упознају. Званично пријављивање је од 13. до 17. маја. Међутим, ми смо, да би могли организовати припремну наставу, са пријавом почели раније – каже Чабаркапа и додаје да ће се припремна настава изводити све до пријемног испита који ће се одржати у Ужичкој гимназији, 2. јуна у 10 сати.

Прва генерација ученика са посебним способностима за информатику и рачунарство, која је уписана прошле године, за месец и по дана завршава први разред. У Пријепољској гимназији очекују да ће се континуитет уписа наставити и ове године.

На основу искуства од прошле године, а према броју заинтересованих до овог тренутка ми очекујемо да ће се и ове године остварити тај потребни минимум. Углавном се пријављују одлични ученици. А да ли су сви они добри из математике показаће пријемни испит – оптимиста је директор Пријепољске гимназије.

Пријепољска гимназија, за сада, задовољава просторне и техничке капацитете које захтева отварање специјализованог ИТ одељења.

Ако се и ове године упише друга генерација мораћемо да опремимо још један информатички кабинет. Имамо нешто опреме, нешто недостаје али је битно да просторно то можемо да одрадимо. Што се тиче наставног кадра ту ће бити неког додатног ангажовања. Са постојећим капацитетима не бисмо могли све покрити тако да би за одређени број часова морало бити додатног ангажовања, али не много – каже Чабаркапа и и додаје да уколико се настави са континуираним уписом овог одељења сваке године, повећаваће се потреба и за наставним кадром.

Специјализовано ИТ одељење у Пријепољској гимназији једно је од 44 отворених  у 36 гимназија широм Србије. Да ли ће од 1. септембра у клупе Пријепољске гимназије сести друга генерација ученика надарених за рачунарство и информатику знаће се након пријемног испита који ће бити одржан 2. јуна у Ужичкој гимназији.

Више у видео прилогу:

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY