Пројекат ПОРАЛИСТ – Лабораторијска опрема за Институт „Др Јосиф Панчић“

Пројекат ПОРАЛИСТ – Лабораторијска опрема за Институт „Др Јосиф Панчић“

Регионална развојна агенција Златибор, која у општинама Пријепоље и Бијело Поље реализује пројекат са циљем унапређења знања и вештина из области лековитог биља, након прве едукације у Пријепољу, наставља своје активности. Партнеру на пројекту Институту за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ у среду ће у Београду бити уручена савремена лабораторијска опрема у вредности од скоро четири и по милиона динара, док ће први заједнички састанак радне групе општине Пријепоље, коју чине релевантни представници цивилног, јавног и приватног сектора, бити одржан у Пријепољу, у четвртак, 14. новембра.

733
0
SHARE

Прва едукација о одрживом сакупљању, складиштењу, расадничкој производњи и употреби лековитог биља која је у Пријепољу одржана половином октобра, организована је у сарадњи са Институтом за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ из Београда. Том приликом је и најављена набавка опреме за Институт.

Веома је важно партнерство са Институтом „Др Јосиф Панчић“ јер је он међународно признат у овој области. Заштита животне средине је Поглавље које је у Преговорима са Европском унијом оцењено као најслабије, јер су потребне огромне инвестиције. Овај пројекат није фокусиран на велике инвестиције, али је у вези са организацијом тако да су општине Пријепоље и Бијело Поље препознале да је кључна ствар у сарадњи. Река Лим повезује биодиверзитете оба подручја, Јадовник-Kамена Гора-Бјеласица, тако да је пројекат усмерен на јачање заштите и одрживо коришћење биодиверзитета – каже директор РРА „Златибор“ Славко Лукић и додаје да овај пројекат предвиђа израду веб платформе која ће омогућити базу знања за све заинтересоване за област лековитог биља.

Лабораторијска опрема у вредности од скоро четири и по милиона динара, имаће значајну улогу током теренског истраживања шесточланог тима научних радника Института, које ће се реализовати у руралним, брдско-планинским подручјима пограничних општина Пријепоље и Бијело Поље. Већ наредни дан, у Пријепољу ће бити одржан први заједнички састанак радне групе општине Пријепоље, коју чине релевантни представници цивилног, јавног и приватног сектора.  Састанак ће представљати прилику да се заинтересовани актери упознају са планираним активностима на подручју њихове локалне заједнице.

Пројекат ПОРАЛИСТ Регионална развојна агенција Златибор, спроводи у сарадњи са Институтом за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“  и НВО Мултимедиал Монтенегро, а финансира га Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Црна Гора  2014-2020.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY