Промоција књиге „Свом нерођеном сину“ – искрена аутобиографија аутора др Исмета Поровића

Промоција књиге „Свом нерођеном сину“ – искрена аутобиографија аутора др Исмета Поровића

Пуковник доктор Исмет Поровић је војничком организацијом, у којој је поштовао ред, дисциплину и одговорност, стално радио на свом стручном усавршавању, због чега је био изузетно цењен дечији лекар широм Југославије и за свој рад три пута одликован.

Имао је један диван и богат живот, афирмисао се у својој професији на један најбољи могући начин. Живео је складно са својом супругом Илком, којој је и посветио целу књигу. Она је доста мотивски богата, јер је у питању аутобиографија која је писана хронолошки – од његових првих дана, које памти из Пријепоља – останак без оца, одрастање уз мајку, Поровића махале овде изнад пијаца, првих љубави и гимназије, до смрти супруге и самоће која га сада окружује – истиче један од рецензената књиге професор српског језика и књижевности Љубомир Шуљагић.

Аутентичност у приповедању, изузетно добро сећање, богат опис и искреност приликом књижевног изражавања својих осећања и породичне ситуације карактеристике су стваралаштва доктора Исмета Поровића. Битан мотив је Пријепоље.

Ми Пријепољци изгледа имамо једну ману – ми смо локалпатриоте. Било где да смо, носимо га у срцу. Када се помене то име, много нам значи, посебно нама који смо пре 50-60 година отишли одавде – каже аутор књиге пуковник др Исмет Поровић.

Иако је рано остао без оца и живео врло скромно, жеља за стицањем знања била је јача од свих препрека, због чега уписује Медицински факултет у Београду, који је даље определио његов живот, рад, место становања. Специјализацију и субспецијализацију из области дечје пулмологије завршио је у Загребу, где је одбранио и свој магистарски рад, а радни век провео је у оквиру војне службе.

Књигу је посветио својој вољеној супрузи Илки, о којој пише са великом љубављу и поштовањем, својој кћерки и нерођеном сину, по коме је књига и добила назив.

Рецензенти др Сакиб Шеховић и професор Љубомир Шуљагић су оценили да због детаљних описа Пријепоља и Пријепољаца у послератном периоду ово дело представља и богату архивску грађу која остаје као трајно сведочанство о животу у једној варошици на ушћу Милешевке у Лим.

Аутобиографско дело др Поровића “Свом нерођеном сину” доступна је у књижари “Специјал” у Пријепољу по цени од 500 динара.

Подели на мрежама

Повезани чланци