Прослављена храмовна слава пријепољске цркве – Свети Василије Острошки (ВИДЕО)

Храмовна слава Саборне цркве Светог Василија Острошког у Пријепољу и литија градским улицама окупили неколико хиљада грађана и грађанки Пријепоља.

1543
0
SHARE

Свету архијерејску литургију у пријепољском саборном храму Светог Василија Острошког служили су епископи канадски Митрофан и милешевски Атанасије са свештенством Епархије милешевске, а након литургије Пријепољем је прошла литија. Ове године литија је ишла од Цркве улицом Санџачких бригада до Шарампова, па затим целом Валтеровом улицом до моста на Милешевци а потом улицом улицом Санџачких бригада до Цркве. И ове годинеу  литији се нашао велики број верника и грађана и грађанки општине Пријепоље.

Након литије преломљен је славски колач. Домаћин овогодишње храмовне славе био је Војислав Војкан Досковић са породицом, а за домаћина славе идуће године јавио се Станко Јањушевић, који је симболично преузео део славског колача од овогодишњег домаћина. Потом је у црквеној порти одржан културно-уметнички програм у којем су учествовали Црквени хор „Свети краљ Владислав“, женска певачка група “Верем“, фрулаш и двојничар Лука Видаковић и гуслар Бранислав Јане Несторовић.

Према предању Свети Василије Острошки, прозван и Чудотворцем, рођен је као Стојан Јовановић, 1610. године, у селу Мркоњићи, у Поповом Пољу надомак Требиња. Школу је учио у манастиру Завала код свог стрица игумана Серафима. Након неког времена прелази у манастир Тврдош крај Требиња где се и замонашио. Као архимандрит одлази у Пећку патријаршију, одакле га пут одводи на Свету Гору и даље у Влашку и Русију. Након повратка бива рукоположен за митрополита захумско-херцеговачког и скендеријског.

Службовао је у сталној опасности од Турака и под притиском унијата. Као архијереј живео је у Тврдошу одакле је српски народ утврђивао у православљу и чувао од турске свирепости. Након што су Турци разорили Тврдош прелази у манастир Острог, где наставља строги подвижнички живот и где се упокојио 1671. године.

Данас, његове мошти се као велика светиња чувају у Острогу који је постао место ходочашћа.  Вековима испосницу и којој се чувају мошти Светог Василија, верујући у њихове чудотворне моћи, посећују верници свих религија, који долазе на поклоњење или, често, тражећи спас и излечење.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY