Прва Апи комора у Златиборском крају отворена у пријепољском селу Мијане

Прва Апи комора у Златиборском крају отворена у пријепољском селу Мијане

Апи комора, односно инхалација ваздухом из кошнице, служи за лечење пре свега респираторних обољења, а нарочито помаже код лечења астме и бронхитиса код деце и одраслих. Прву АПИ комору у општини Пријепоље, али и Златиборском округу отворила је породица Драгојловић у селу Мијани.

1818
0
SHARE

Породица Драгојловић на породичном имању тренутно брине око 80 пчелињих друштава. Бављење пчеларством традиција је у овој породици, а млађи нараштаји решили су да, осим производње меда, прополиса, полена и осталих пчелињих производа, уведу новине које су у складу са светским стандардима. Пре месец дана отворили су прву Апи комору, која се састоји од кошница које су повезане са инхалтором из којих људи могу да удишу лековити ваздух, који има утицај на више болести, међу којима су астма, бронхитис, мигрене, а помаже и у смањењу стреса…

Дарко Драгојловић каже да се пчеларством бави од своје пете шесте године, а да је пре отварања апи коморе, доста истраживао на интернету и да му је највише помогао пријатељ из Словеније.

Третман траје око пола сата, па се направи пауза, мало се прошета па опет…У току дана највише су дозвољена два третмана – каже Дарко који се пчеларством бави из љубави и планира проширење коморе.

Оваквим обликом лечења, али и све популарнијим комерцијалним пчеларством, први су се почели бавити пчелари у Словенији. Дарков деда живео је 94 године, никада није био болестан, а његова породица за то заслуге придаје пчелама.

Вишечлана породица Драгојловић своју будућност види на породичном имању, на коме се осим пчеларством баве и малинарством и озбиљно размишљају о сеоском туризму. Иако се налазе само пет километара од магистралног пута, највећи проблем за остварење планова им представља лош пут до села.

Село Мијане остало је без сталних становника и оживи само током пролећа и лета. Отварање прве Апи коморе и планови породице који се заснивају на повратку, требало би да спрече гашење овог села.

Више у видео прилогу:

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY