SHARE

У пријепољском Дому здравља, у последње две-три седмице чекаонице су пуније него обично. Разлог је велики број пацијената који се јављају са дисајним тегобама, почев од оних са блажим симптомима као што су кијавица, цурење из носа, сузење очију и благо повишена температура, па све до оних са озбиљнијим тегобама попут сувог и надражајног кашља, болова у мишићима и зглобовима, главобоље и високе температуре, каже специјалисткиња опште медицине у Дому здравља у Пријепољу Лејла Колџић. Према њеним речима, пацијенти често не знају да направе разлику измећу обичне прехладе праћене кијавицом и грипа.

Др Лејла Колџић, специјалисткиња опште медицине
Прехлада се манифестује, пре свега, благом температуром. Почиње постепено са благим боловима у мишићима и зглобовима, доминира кијавица и цурење из носа, док код правог грипа почетак је нагао, температуре су високе, у распону од 38 до 40 степени. Пацијенти се жале на изузетну главобољу и најчешће су приковани за кревет, каже специјалисткиња опште медицине докторка Лејла Колџић и додаје да се ситуација значајно компликује код одређене популације, а то су пре свега хронични болесници, труднице, деца и сви они који су оптерећени неким другим болестима.

Према речима докторке Колџић, уколико су симптоми благи пацијенти треба да узимају топле напитке, што више течности, да проветравају и влаже просторије, а топле купке су такође делотворне, а у случају благо повишених температура узети неки аналгетик или антипиретик.

Међутим, уколико температура траје дуже од три дана и ако има неких дисајних тегоба у виду јаког кашља, гушења, болова у зглобовима и мишићима наравно да пацијент треба што пре да се јави лекару – каже докторка Колџић.

Ова обољења не треба лечити у Хитној помоћи, сматра докторка Колџић јер се у Хитној медицинској служби може добити само прва помоћ али то није трајно решење. Треба се, обавезно, јавити у прмарну здравствену заштиту код свог изабраног лекара. Докторка Колџић, такође,  саветује да антибиотике никако не треба узимати на своју руку. Осим што нису делотворни на вирусе, они могу утицати на антибиотску резистенцију онда када је антибиотик заиста потребан.

Препорука лекара је, посебно код пацијената са израженим симптомима вирусне инфекције, да ово стање треба одлежати. Такође, пожељно је избегавати контакт са другим особама. Подсетимо, по препоруци Завода за јавно здравље из Ужица забрањене су посете пацијентима на свим одељењима Опште болнице у Пријепољу због нестабилне епидемиолошке ситуације.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY