Нацрт плана за МХЕ у Сопотници – Мештане нико није питао за мишљење

Ко је и зашто уопште дошао на идеју да на простору Сопотнице гради минихидроелектране, једно је од питања постављених на Jавној седници Комисије за планове Скупштине општине Пријепоље, која је организована након Јавног увида у Нацрт плана детаљне регулације за минихидроелектране „Липовица“ и „Вир“ у Сопотници са Извештајем о стратешкој процени утицаја плана на животну средину.

2918
0
SHARE

Локација обухваћена нацртом плана је у граничном појасу заштићеног подручја Сопотнице. Колико је то заправо удаљено од водопада, колико ће то угрозити функционисање локалног становништва, интересовало је присутне. Од представника „Андзор инжењеринга“ из Новог Сада, који су Нацрт плана урадили по захтеву наручиоца „HIDROPOWER BGD“, није било конкретног одговора. Објашњење је садржало податак да је ово само први корак од петнаест, колико је укупно потребно да се прича око изградње минихидроелектрана заврши и да се већ у некој наредној етапи све може прекинути, ако се испостави да нема услова. Колико су минихидроелектране штетне по биодиверзитет и животну средину уопште, биће предмет неких других студија.

„Како је могуће да мештане нико није питао да ли то њима треба“, „овде су очигледно интереси појединаца приоритет“, чуло се из клупа у малој сали Дома културе. Шта је са клизиштима, какав је утицај изградње минихидроелектрана на развој туризма, интересовало је присутне.

Највише примедби било је на извештај о стратешкој процени утицаја плана на животну средину.

Није противницима изградње минихидроелектрана у Сопотници логично да се прво доноси Нацрт плана за изградњу минихидроелектрана, а да претходно нису решени имовинско правни односи, односно, није јасно дефинисано колико је приватних парцела обухваћено градњом. Ко је питао те власнике имања да ли они то желе?

Једно је плански документ, друго је техничка документација, образложили су на крају представници „Андзор инжењеринга“ из Новог Сада, као и да плански документ није никаква гаранција да ће се нешто градити.

Опширније у видео прилогу:

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY