На платоу Дома културе уприличен севдах уз сок од руже

На платоу испред Дома културе уприличен је културно забавни програм под називом „Севдах уз ружу“. Љубитељи сока од руже могли су да се упознају са традицијом припреме овог освежавајућег напитка и то све уз звуке севдаха у извођењу пљеваљског оркестра „Таслиџа“.

1494
0
SHARE

О начину припреме сока од руже говориле се Мелка Хаџагић и Азра Мемовић, које мирис руже асоцира на најлепше успомене и враћа у детињство.

Ја сам то прво се сусрела од моје нане која је гајила те руже. Правио се сок, слатко.. онда та ђулса – густа ружа – каже Мелка Хаџагић.

И Азра Мемовић примењује оно што је научила од мајке.

Ја баш имам посебну старинску ружу која има баш пријатан и лијеп мирис. Сад већ овој омладини то и није толико интересантно, они сад више воле кока – колу – уз осмех додаје Азра.

Оркестар „Таслиџа“ из Пљеваља постоји већ три године и на репертоару су им углавном севдалинке.

Ми често гостујемо у државама бивше Југославије и свугде људи воле севдалинку и она је нешто најлјепше што се могло овом поднебљу догодити – каже Емир Прекић из оркестра „Таслиџа“ из Пљевља.

Програм је организовао Дом културе са циљем  очувања традиције и културе Бошњака.

Када сам конципирао програм,  гледао сам оно што је у основи бошњачке културе, где се негује и ружа и вода и цвијеће. Управо то ми је био мотив, да донекле заборављени култ руже ставим опет у први план. И наравно севдах.. покушао сам да те две компоненте саставим, јер опет је у бошњачкој баштини севдах је незаобилазна ствар – каже уредник Програма за бошњачку култру Ибро Аличковић.

Програм је релаизован уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије  у оквиру конкурса неговања и заштите културне баштине националних  мањина.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY