Река Сељашница целим својим током затрпана смећем

Река Сељашница целим својим током затрпана смећем

Некада чувена по богатом рибљем фонду, притока Лима, река Сељашница, данас је колектор отпадних вода и место где завршава смеће из околних насеља. Онима који још увек имају свест о значају очувања животне средине, поглед на реку Сељашницу ствара осећај нелагоде и жаљења за временима када су из ове реке пили воду без бојазни од тровања.

1381
0
SHARE

Целим својим током река Сељашница прекривена је смећем. Мештани околних насеља сећају се сасвим друге слике при погледу на ову реку.

Своје детињство сам провео на беспрекорно чистој реци, а погледајте данас на шта то личи. Овде је било толико пастрмке и других речних риба. Сад нема ничега овде, вероватно јер је река отрована – каже Горан Милановић из Беглука.

Несавесност, бахатост, немар …видљиви су дуж целог тока реке.

Најгоре је с јесени, кад дође сезона свињокоља, кољу се говеда, свиње и онда се све то баци у реку. Ми који ту живимо једва чекамо да наиђе нека велика киша и све то однесе, јер од смрада не може да се живи – додаје Горан.

Како би барем мало ублажили последице несавесног бацања смећа, поједини становници насеља сами чисте корито реке.

Ово је ругло месне заједнице Коловрат и општине Пријепоље, сматра Жељко Цвијовић, а његов комшија риболовац Туфо Софтић додаје:

Ја као риболовац свашта закачим за удицу, свашта се баца. Све оно што не желимо у двориштву, не би требало да бацамо ни у реку.

И када брза вода Сељашнице надође и понесе смеће далеко од мештана Сељашнице, оно заврши у Лиму. Дође пред прагове других… и тако у круг… годинама, деценијама. Мештани су сложни у још једном – непримена закона и казнених политика на нивоу целе државе, довело је до оваквог стања у којима се данас налазе наше реке.


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY