Почела реконструкција цркве Св. Василија Острошког (ВИДЕО)

Започета је реконструкција Саборног храма Светог Василија Острошког у Пријепољу, који ће у пуном сјају заблистати у току наредне године.

481
0
SHARE

Фасада Цркве Светог Василија Острошког у центру Пријепоља већ је опкољена грађевинским скелама. Реконструкција се врши јер је фасада била у веома лошем стању а и да би градска црква у новом руху дочекала обележавање јубилеја осам векова манастира Милешеве. Епископ милешевски г. Атанасије каже да се у склопу обележавања јубилеја неће усавршавати само манастир већ и други храмови и сам град Пријепоље.

Владика каже како ће се поред уређења храмова радити и на уређивању међуљудских односа, како би људи уважавали једни друге, и да то буде основно обележје прославе јубилеја 800 година Милешеве.

Изградња градске цркве започета је око 1890. године и током времена је стално дорађивана и улепшавана. Након обнове храм ће још више украшавати град, а Епископ каже да су храмови, у којима се окупљамо, писање Божије по земљи.

Старешина градског храма протојереј Игор Ерић рекао нам је како је вредност планираних радова око милион и по динара. Предвиђена је реконструкција комплетне фасаде, купола и украсних детаља на храму, урађених по узору на милешевске. Такође, извршиће се чишћење и заштита кровног покривача, а на самом крају, и замена крстова на куполама, који су стари и дотрајали. Део средстава је обезбедила држава а део донатори, али још увек није скупљено све, па из Епархије милешевске позивају приложнике да помогну у завршетку реконструкције уплаћивањем средстава на жиро-рачун Црквене општине Пријепоље 265-3090310000158-04.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY