Седница СО: Одборницима месечна накнада 10 000 динара

Седница СО: Одборницима месечна накнада 10 000 динара

На истој, 12. седници Скупштине општине Пријепоље, разматрана је измена Пословника Скупштине, а након одлуке о увођењу редовне месечне наднаке одборницима у висини од 10.000 динара и повећање цене сентралног грејања за 12,5 одсто. Предложеном изменом Пословника Скупштине општине мењају се и висине новчаних казни за изречене диспиплинске мере одборницима и одборницама, што ће се одбијати од месечне новчане накнаде.

567
0
SHARE

За одборнике опозиције управо је спорна Одлука о увођењу месечне накнаде у висини од 10.000 динара, коју је донео донео је Административни и мандатно-имунитетски одбор. Иначе, одборницима  и одборницама већ је уплаћен овај износ за претходни месец. Први је реаговао Вукосав Томашевић, до сада одборник ДСС-а, а од ове седнице, како је обавестио скупштински сазив, самостални одборник. Противи се, како је реако платама за рад одборника и одборница, да одлука није морална и да је у супротности са чланом 143 Пословника Скупштине, а који гласи: Одборник има право на накнаду трошкова за обављање одборничке функције и друга примања која утврђује Скупштина посебном одлуком. Рекао је и да је не може донети Административни и мандатно-имунитетски одбор. Да се одлука повуче били су и одборници  СДП-а и Српског покрета Двери. Томашевић је рекао и да ће против ове Одлуке покренути управни спор, као и да се одриче ове накнаде.

Одборници скупштинске већине кажу да опозиција наступа популистички, да их нико не спречава да се одрекну накнаде, која је, по њиховим речима у складу са законом. Рекли су и да је то награда за рад одборника и одборница, чија улога није само да гласају на скупштини, већ да иду у сусрет потребама и проблемима грађана.

Колико су спремни да чују грађане потврдили су само сат касније, када је дошла на ред одлука о повећању цене испоруке топлотне енергије. Хол Дома културе на почетку скупштинског заседња био је пун корисника и корисница услуге централног грејања који су дошли да протестују против повећања цене. Да присуствују разматрању ове тачке омогућено је само за две особе, колико је поднето писаних захтева за присутвом. А онда, од 22 присутних одборника и одборница у том тренутку, само шест из редова опозиције гласали су да се представницима грађана  омогући обраћање.

Предстваница грађана Елма Поровић изненађена је оваквом одлуком, питања одборницима и одборницама, као и представницима ЈКП Лим, није могла да постави, али ће, како каже, наставити да се бори за права корисника централног грејања. На дневном реду 12. седнице Скупштине су и именовања директора Дома културе, Туристичке организације, ЈКП „Лим“ и Центра за социјални рад. За сва директорска места предложени су досадашњи вршиоци дужности.

Иначе, нова одборница у овом скупштинском сазиву од сада је Суанита Челебић, из Санџачке демократске партије. Нови председник одборничке групе СДП-а је Осман Ћатић уместо Есада Хоџића, а његов заменик Изудин Шантић.

NO COMMENTS