Седница СО Пријепоље у знаку вербалног сукоба Шантића и Гачевића (ВИДЕО)

Двадесет прву седница СО Пријепоље обележила расправа мимо дневог реда и вербални сукоб одборника Санџачке демократске партије Изудина Шантића и члана општинског већа Милана Гачевића.

1353
0
SHARE

Расправа о Статуту општине Пријепоље, као једном од најважнијих докумената локалне самоуправе, није изазвала велико интересовање одборника и одборница позиције и опозиције. Заседање је облежила расправа мимо дневог реда, а углавном се односила на међусобне оптужбе ко је више нанео штету општини својим одлукама и колико ће времена бити неопходно да се причињене штете отклоне.

Прва у овој години, а 21. по реду у овом сазиву, седница Скупштине општине сазвана је на захтев једне трећине одборника, односно 14 одборника опозиције. Они су Општинском већу предложили да Скупштина општине донесе закључак о разрешењу и именовању директорке Центра за социјални рад, а да се Општинско веће обавеже да ће 15 дана након усвајања закључка поступак и спровести. Начином на који су спрoвели процедуру није била задовољна председница Скупштине општине Стана Марковић, рекавши да су то урадили врло „траљаво“. Не може се у исто време разрешити и именовати директор Центра, пре него што Скупштина прво усвоји решење о разрешењу, након чега се бира нови директор, што није у надлежности Скупштине, већ државних органа који расписују конкурс и бирају директора. Одборници опозиције рекли су да су урадили све по закону и да би о закључку који су поднели требало да расправља Скупштина општине, како би Општинско веће донело одлуку о разрешењу, а онда да се опет отвори расправа.

Уследили су предлози одборника и одборница за допуну дневног реда. Од десет предложених тачака, усвојен је само предлог Општинског већа о разрешењу и именовању чланова Школског одбора Основне школе „Светозар Марковић“ у Бродареву. Предлози опозиције, који су се односили на трошење буџетског новца за Xалал сертификат, расподелу медијског динара медијима који нису из Пријепоља, реализација капиталних инвестиција… нису усвојени, али је сваки предлог изазавао расправу. Да ће се о свему томе расправљати на неким наредним скупштинским заседањима, али уз добро припремљен материјал обећао је за скупштинском говорницом председник Општине Драгољуб Зиндовић.

На предлог председнице Скупштине, обједињене су расправе о другој и трећој тачки дневног реда, које су се тицале одлука о изради плана детаљне регулације за минихидроелектране „Липовица“ и „Вир“ и измени и допуни плана генералне регулације Пријепоље и Бродарево. Такође је обједињена и расправа о извештају о реализацији програма пословања у прошлој  и план рада за текућу годину Јавног комуналног предузећа „Лим“.

Инцидент који је облежио расправу о допуни дневног реда је вербални сукоб одборника Санџачке демократске партије Изудина Шантића и члана Општинског већа Милана Гачевића. Повод је био, како су у својој аргументацији износили, обострано стално вређање и добацивање из скупштинске клупе.

Након краће паузе, председница скупштине је са седнице удаљила одборника Изудина Шантића и члана Општинског већа Милана Гачевића.

Скоро сат и по након утврђивања дневног реда и расправе ко ради траљаво, а ко педантно, почела је расправа о првој тачки дневног реда која се односила на предлог Статута општине Пријепоље. Ово је важан документ за једну општину, била је општа оцена изнета за скупштинском говорницом и што је најважније, у складу је са Законом. Али, ни тако важан документ није заокупио пажњу одборника и одборница, већ је расправа отишла у другом смеру. Констатција одборника Санџачке демократске партије Есада Хоџића да је добро што је новим Статутом предвиђен Савет за развој општине, јер сматра да председник општине нема добар и стручан тим људи око себе, изазвало је незадовољство у редовима позиције. Скупштинска говорница послужила је да се говори о томе колико је тренутни тим добро уигран, а како је тим који је предводио у претходној власти отприлике губио утакмице у сваком изазову и да су општину Пријепоље закуцали за дно девастираних општина, за шта ће им требати још 4-5 мандтата да поправе ствар.

Ни расправа о одлуци о изради плана детаљне регулације за минихидроелектране „Липовица“ и „Вир“ и измени и допуни плана генералне регулације Пријепоље и Бродарево, најмање се односила на оно што се нашло у скупштинском материјалу. Ко је био за и против брана на Лиму, пре неколико година, ко је подржавао РЕВ, а ко био против, неке су од оптужби упућиваних са скупштинске говорнице. Чији се интерес ставља у први план, инвеститора или општине Пријепоље, било је једно од питања. Испред предлагача заменик председника Општине Станко Кијановић рекао је да је у питању само један плански документ, али да он нипошто не значи и саму градњу. О утицају на животну средину и евентуалним свим другим проблемима, размишљаће се касније, рекао је он.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY