Шта значе информације за живот младих?

Шта значе информације за живот младих, како се праве, како млади да препознају лажне вести и како да се одупру манипулацијама медија била је тема разговора пријепољских средњошколаца са представницима медијског одељења Мисије ОЕБС у Србији. Учесници тродневне посете Београду и 66. мартовском фестивалу документарних филмова били су ученици и ученице који су учествовали у пројекту Разноликост у фокусу младих који је уз подршку Британске амбасаде у Београду реализовало Удружење Форум жена Пријепоља.

688
0
SHARE

Пријепољске и новопазарске ученике и ученице поздравио је амбасадор Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио, упознавши их са мисијом Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији. Интересовао се за њихов рад на изради кратких видео форми са посебним освртом на поруке које су желели да пренесу. Похвално је да су се бавили темама  попут дискриминације, поштовања људских права, интеркултуралности, превенције говора мржње и насиља, активизмом  младих.

Kако би помогла јачање и развој медија у Србији Мисија ОЕБС  је активна у реформи медијских закона, надгледању слободе медија и документовању случајева кршења медијских слобода као и организовању тренинга чији је циљ изградња капацитета новинара и медија у Републици Србији.

Шефица медијског одељења Мисије ОЕБС у Србији Гордана Јанковић је,на ученицима приступачан начин, говорила о значају правовремених и истинитих информација за младе.

Прво, сјајно је да се млади људи  уопште занимају за медије, праћење информација, начина рада медија и прављење садржаја је нешто што њима даје неку ширину и разумевање како то изгледа у медијима. Шта значи информација за њихов живот, шта значи уопште размишљати кроз медије и ширити нешто што је ваш став кроз различите платформе. Они су сви млади  и користе социјалне платформе и сам рад на производњи информација је нешто што може да им буде корисно за то обраћање кроз социјалне медије. Имаћемо способније, активније грађане  ове земље, људе који неће подлећи различитим лажним вестима и манипулацијама или ће бар имати начина да препознају кад неко покушава да их манипулише, истакла је Јанковић.

Поред присуства филмским пројекцијама у оквиру 66 Мартовског  фестивала, ученици и ученице су посетили Народни Музеј у Београду и друге културноисторијске споменике главног града Србије.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY