SHARE

Упркос најавама обилних падавина, начелних Oдељења за ванредне ситуације Горан Посркача истиче да сви хидрометеоролошки параметри показују да општини Пријепоље не прети опасност од поплава.

Нивои свих река и притока су у просечним границама, тако да сад немамо очекивања да може доћи до изливања било Лима, било Милешевке – каже Горан Посркача, начелник Oдељења за ванредне ситуације МУП-а у Пријепољу.

На заседању штаба за ванредне ситуације општине Пријепоље донете су препоруке за поступање надлежних јавних предузећа, привредних друштава и служби.

На терену је била и „Дрина коп“, предузеће које одржава Лим и Милешевку на уређеном току корита и задужена је за деловање у случају поплава. Они су донели 2000 џакова који су спремни за пуњење. Јавно комунално предузеће „Лим“ има довољне количине песка за њихово пуњење и дежурне раднике за тај посао. Уведено је пасивно дежурство за тим за спасавање на води Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу. Они су са комплетном опремом са којом располажу дежурни. Већ су обишли терен, уочили су неке слабе тачке и спремни су у сваком тренутку да реагују. Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу је спровођењем ИПА пројекта „Заштита и спасавање од поплава“ једно од најбоље опремљених одељења у Србији, што се тиче спасавања на води – истиче Посркача.

Услед обилних падавина и јаког ветра у Босни и Херцговини и Хрватској дошло је до изливања река и проблема са водоснабдевањем.

Посркача додаје да општина Пријепоље већ неколико година уназад не предузима озбиљније мере у циљу заштите од поплава, као што су на пример редовно одржавање корита бујичних потока или изградња насипа.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY