Светлана Дивац из Ивања: од воћа правим поврће, од поврћа воће

Светлана Дивац из Ивања: од воћа правим поврће, од поврћа воће

Када је остала без посла, пре око 15 година, Светлана Дивац се посветила ономе што највише воли: производњи и преради воћа и поврћа. У својој кухињи комбинује разно воће и поврће, због чега су сви који су пробали неки од њених производа одушевљени укусом, па и када не могу да погоде шта једу.

Ја волим необичне ствари: да воће претварам у поврће и поврће у воће. За мене није направити слатко само од дуња, од шљива…Ја слатко правим од поврћа, правим сокове од поврћа, а онда воће комбинујем са поврћем, правим слатко слане комбинације… На имању све то производимо, па зашто то не бих искористила и спојила лепо и корисно. Правим џем од љубичице, сируп од јоргована, од зове…Једноставно све биљке из природе користим. Чекам сад кад крене бундева да правим слатко, џем, сок… – објашњава свој ентузијазам и свакодневни посао Светлана Дивац.

Светлана је једна од шест жена из Пријепоља и Нове Вароши, које су добиле подршку Форума жена Пријепоља, кроз набавку опреме, у оквиру пројекта Медији у функцији подстицања женског предузетништва.

Ветар у леђа ми је дао Форум жена Пријепоља. Они су ми обезбедили амбалажу, етикете, то почетно са чим ја могу да радим. Међу неколико жена изабрали су мене – каже Светлана уз напомену да је због тога неизмерно захвална.

У смишљању и испробавању нових комбинација ужива.

Е сад могу да живим од тога што радим! До сада сам ја то поклањала, радила за своју душу. Волела сам то да радим, а сада желим то да радим озбиљно. Прву озбиљну производњу планирам за јесен и изнећу производе на тржиште, понудићу их преко интернета – прича Светлана која очекује да ће сада све да крене у неком другачијем правцу.

Није имала могућности да сама унапреди своју производњу, а сматра да су у сличној ситуацији и остале жене на селу, чији рад нико не препознаје.

Има жена на селу које се баве израдом ручних радова, прерадом хране…Њихов труд нико не препознаје, што је заиста жалосно. И хвала ТВ Форум, која обилази такве жене и помаже им  – закључује Светлана.

Своје производе прво ће пласирати на пријепољској пијаци, покушаће продају и путем интернета и не сумња да ће квалитетом и јединственим укусима, њени производи успети да се изборе за своје место на много већем тржишту.

Подели на мрежама

Повезани чланци