Техничка школа у Пријепољу потписала уговоре са седам послодаваца о обављању стручне праксе ђака из смера модни кројач

Одељење модни кројач у Техничкој школи, које је прошле године уписано по моделу дуалног обрзовања, од другог разреда креће са обављањем стручне праксе у погонима пријепољских фирми које се баве текстилством. Тим поводом Регионална привредна комора из Ужица организовала је потписивање уговора између школе и фирми чланица Кластера текстилаца општине Пријепоље, које су се обавезале да учествују у овом програму.

552
0
SHARE

Седам фирми из Кластера текстилаца општине Пријепоље, уз посредство Регионалне привредне коморе Златиборског управног округа, потписало је уговоре са Техничком школом о обављању стручне праксе за ученице и ученике уписане прошле године по моделу дуалног образовања.

Потреба свих привредника је да имају добру, школовану радну снагу. До сада они који су излазили из средњих школа нису имали довољно практичног знања, нити су били довољно едуковани да сами започну неки посао. Овим моделом дуалног образовања то ће се променити, каже председник Кластера текстилаца општине Пријепоље Иван Љујић.

У Техничкој школи су такође задовољни бројем ђака који су ове године уписани у првом уписном кругу по моделу дуалног образовања и поносни што су зачетници овог модела образовања у општини Пријепоље, јер је, како кажу, изузетно важно у данашње време имати занат у рукама.

По систему дуалног образовања настава се у првом разреду одвијала у радионицама школе. Ми смо добро опремљени, тако да су ученици могли и практично да примене знања стечена кроз редовну теоријску наставу. Већ у другој години почињемо да водимо ученике по компанијама, а управо потписивање ових уговора нам то и омогућује – истиче Снежана Лазаревић, председница Стручног већа текстилне струке у Техничкој школи у Пријепољу.

Председница Регионалне привредне коморе Ужице Ана Лапчевић истиче да Привредна комора подржава овакав начин рада и позива све компаније које имају проблема са обезбеђивањем стручног кадра да им се обрате.

Чланице Кластера текстилаца код којих ће ученици и ученице обављати праксу исказале су овом приликом спремност да их по завршетку средње школе и радно ангажују, а онима који покажу заинтересованост за студирање у области текстилства обезбеде и стипендије.

Више у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY