Пријепоље: У јеку сезоне малинари одустају од бербе

Претходних година, у време сезоне бербе малина, углавном смо бележили успешне приче малинара. Расли су засади малине, људи су почели да се враћају на своја имања .. Ове године, прича је добила други ток, тачније, произвођачи кажу да је све кренуло низбрдо. Причу која то потврђује забележили смо у селу Думљани, које је скоро цело под засадима малине.

4796
0
SHARE

Комшије по малињацима Хасан Халиловић и Љубиша Пурић: један прекинуо бербу, други планира. Кажу да их временске неприлике, монопол хладњачара, недовољна брига државе, терају да предузму драстичне мере.

Хасан на свом имању броји око 20 хиљада, Љубиша 50 хиљада садница малинa. У хладњачама им кажу да немају довољан број гајбица и због тога  добијају много мање него што су им реалне потребе.

Хасан Халиловић
Ја сам пријавио да имам 13 тона очекиване малине, а задужио сам 60 гајбица. Да ли сам ја могао да поберем малину са 60 гајбица – наравно да нисам. Јутрос сам вратио све људе који беру. И из још једног разлога сам их вратио: јучерашњи род сам бацио у реку Лим. У хладњачи је дошло до једне несхватљиве ситуације.. тражи се једна буђава малина у гајбици од два кила. И наравно да ће је наћи без обзира у каквим је условима убрана. То је разлог да се не прими малина – истиче Хасан Халиловић.

Бербу ће за неколико дана највероватније прекинути и Љубиша Пурић.

Доста се пара уложило и потрошило, доста се дугује. Да не бих ишао дубље у провалију, највероватније ћу да прекинем бербу и да ових 2,5 хектра сравним са земљом, оставићу 3 -4 реда да имам деци за сок.

Пошто му је малинарство једино занимање, Љубиша планира да након што прекине да се тиме бави, оде у иностранство, баш као што каже 99,9 % одсто људи са којима је причао.

На листи одговорних за  лоше стање у малинарству, Љубиши су извозници и хладњачари на самом врху.

Љубиша Пурић
То су паразити који паразитирају на кожи овога народа и који сваке године сисају крв овом народу. Зар су битнији 10 – 15 извозника колико их има, или 300 – 400 хиљада људи?! Кажу немају гајби, али имају, него не дају. То је проузроковало да ми опадне цео род малине, око пет тона. Тренутно ми на земљи лежи око 5 000 евра – додаје Љубиша.

Кажу да их у малињаке могу вратити смислени потези државе али и општине.

Држава зна пошто се извози малина, колико откупљују хладњачари, колико зарађују … Треба да имамо јаку државу иза нас, да функционише. Ми бисмо онда знали за шта радимо – каже Хасан.

Од општине Пријепоље, Љубиша захтева да прогласи стање елементарне непогоде.

На свим малињацима су примењене агротехничке мере. Ништа не помаже. Прскали не прскали, малину хвата буђ и трули због обилних падавина. Људи су задужени, требало би да се види да се на неки начин ти кредити репрограмирају. Ми смо грађани ове општине и државе, нисмо грађани Монголије.

Последице ниских откупних цена, радикалних потеза произвођача и лошег времена трпе и берачи.

Вида Глушчевић
Ово је Богу плакати. Не знаш шта да обереш, шта да оставиш. Цео ред пређем не могу гајбу и по да наберем. Глава ме заболела од секирације за малином. Ја своју малину немам, али долазим да зарадим. Још ти кажу хладњачари ова ти ваља ова ти не ваља. Ово треба све запалити .. и државу и све – каже дугогодишња берачица Вида Глушчевић.

А када прође берба и све се стиша, тек ће тада проблеми почети да испливавју на површину, сматра Љубиша, јер ће се лоша година одразити пре свега на материјално стање људи, што би могло да проузрокује и више социјалних проблема.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY