У недељу се ложе бадњаци у свим храмовима и црквама Епархије милешевске

Бадњи дан је ове године у недељу. На Бадње јутро се порани, да би се одсекао бадњак, који се увече уноси у кућу, што означава почетак божићних празника. На Бадњи дан ложење и освећење бадњака , уз богослужење, обавиће се у готово свим православним храмовима - испред цркве Светог Василија Острошког у 17 сати, а испред манастира Милешева у 18 и 30.

780
0
SHARE

Бадњак се  ложи на  Бадње вече, а младо, храстово дрво симболише Христа и његов улазак у свет. Ложење бадњака представља топлину Христове љубави. Бадњак је и подсећање на дрво које су пастири донели у пећину и које је праведни Јосиф заложио, како би се тек рођени Богомладенац загрејао у хладној пећини. Према другом тумачењу, бадњак је наговештај Христовог страдања и његовог крста. Слама која се уноси у кућу подсећање је на ону сламу из јасала на коју је Богородица положила тек рођеног Господа.

Бадњак се, као и други обичаји везана за празновање Божића, одржавају вековима као део религије и дубоко укорењене традиције. На Бадње вече се у православним храмовима служи Вечерња литургија и ложе бадњаци а затим се празновање Рођења Сина Божјег наставља у домовима верника. Изузетна вредност Божића је мирбожење, с тежњом да се одржи мир, спречи омраза и прекину заваде међу људима, јер Божић је дан општег помирења и праштања.

Ложење бадњака биће организовано испред готово свих храмова и цркава Епархије милешевске.

У 10 сати бадњаци ће се ложити у Каменој Гори, Џурову и Сопотници.

У 11 часова у Бродареву и манастиру Пустиња. У 12 сати у Боровицама и Ранче Пољу.

У 13 сати у Ивању, манастиру Куманица и на Ђуровом Брду.

У 13 и 30 у Бабинама.

У 14 часова у Коловрату, Великој Жупи и манастирима Давидовица и Јабука.

У 16 часова у Сељашници, Црквеним Тоцима и манастиру Сељани.

У 17 сати бадњаци ће се ложити пред Црквом Светог Василија Острошког у Пријепољу, а у 18 и 30 у манастиру Милешеви.

На Бадњи дан, у 8 и 30, почиње литургија у Милешеви, а у 9 часова у црквама у Бродареву, Ивању, Коловрату, Сељашници и Пријепољу, и у манастирима Давидовица, Куманица и Сељани. Поноћна литургија на Божић служиће се у црквама у Коловрату и Пријепољу и манастирима Давидовица и Сељани. Јутарња литургија у цркви у Коловрату почиње у 5 сати, у 6 часова у Ивању, Великој Жупи, Сељашници и манастиру Сељани, у манастиру Милешеви у 8 и 30 и у 9 сати у Бродареву, Црквеним Тоцима и Пријепољу.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY