Литија у Пријепољу на празник Светог Василија Острошког (ВИДЕО)

Литија у Пријепољу на празник Светог Василија Острошког (ВИДЕО)

На празник Светог Василија Острошког, који је и храмовна слава Саборне цркве у Пријепољу, у субота, 12. маја, централним пријепољским улицама проћи ће литија.

1633
0
SHARE

У девет сати, у Саборном храму Светог Василија у Пријепољу, служиће се Света архијерејска литургија, након које ће литија проћи градским улицама: од Цркве Светог Василија Острошког улицом Санџачких бригада до Врачара, па Валтеровом до зграде Општинске управе, улицом Нијазије Мусабеговића до Дома културе и улицом Санџачких бригада до Цркве.

Епископ милешевски г. Атанасије каже да реч литија значи „ход“. Циљ је да тог дана светитељ, кога прослављамо, буде што присутнији међу нама. Присутан не само у храму, већ у целом граду.

Ми се угледамо на тог светитеља, препоручујемо се њему као нашем заступнику и молитвенику пред Богом, што он у својој доброти прихвата. Настојимо да живимо по обрасцу који нам је оставио, оно што је било свето за њега да буде свето и за нас. Наш заступник је Свети Василије – каже Епископ милешевски г. Атанасије.
Епископ милешевски г. Атанасије

Владике додаје да Свети Василије Острошки ужива љубав свега народа, а због тога што је богоугодио, снабдевен је исцелитељском моћи. Показао се као чудотворац, јер је многе лечио и наставља да их лечи.

Као и ранијих година, у суботу ће од 10 до 13 сати, бити забрањен саобраћај и паркирање возила у улицама којима пролази литија.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY