Удружења: Конкурс нелегитиман – министар и државни секретар морају да оду

Удружења: Конкурс нелегитиман – министар и државни секретар морају да оду

463
0
SHARE
Новинарска и медијска удружења (НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) сматрају да су резултати конкурса за медијске пројекте и начин на који је он спроведен у потпуном нескладу са тврдњом Владе Србије да је спремна да, у сарадњи са релевантним новинарским и медијским удружењима, решава бројне, нагомилане проблеме на медијској сцени.
Новинарска и медијска удружења сматрају да су смене министра Владана Вукосављевића и државног секретара Александра Гајовића једини логичан потез Владе Србије после овог, најновијег скандала за које је одговорно Министарство културе и информисања.
Новинарска и медијска удружења истичу да резултати конкурса за медијске пројекте Министарства културе и информисања Србије сведоче да се катастрофално лоша пракса конкурсног суфинансирања са локала преселила на републички ниво, и да су наша удружења била у праву када су се повукла из рада комисија, не желећи да дају легитимитет једном у потпуности нелегитимном процесу.
Квалитете пристиглих пројеката процењивале су, у претежној мери, стручној јавности потпуно непознати “медијски стручњаци” или компромитоване особе из удружења која су већ позната по активном учешћу у обесмишљавању процеса конкурсног суфинансирања на локалном нивоу, односно усмеравању новца грађана не за јавни интерес него ка медијима блиским властима.
Удружења жале због тога што су кандидати Удружења новинара Србије учествовали у раду комисија и тиме на себе преузели добар део одговорности за његове катастрофалне резултате.

Београд-Нови Сад-Крагујевац, 8. јуни 2018.

Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Независно друштво овинара Војводине (НДНВ)
Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)
Асоцијација Локал прес

Текст преузет са странице Локал Прес.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY