SHARE

Новинарска и медијска удружења (НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) одлучили су да повуку своје представнике из комисија Министарства културе и информисања за оцењивање медијских пројеката и сматрају да је једини излаз из постојеће ситуације – обустављање конкурсног процеса, формирање нових конкурсних комисија у складу са законом и добром праксом, као и поништавање резултата досадашњег рада на вредновању предлога пројеката.

Министарство културе и информисања обесмислило је процес конкурсног суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања именовањем великог броја компромитованих медијских и парамедијских радника, из фантомских или власти блиских удружења у конкурсне комисије.

У питању су особе које су у претходном периоду, на локалним конкурсима додељивали новац искључиво медијима блиским власти, међу којима и онима који свакодневно и драстично крше Кодекс новинара Србије, а истовремено су дискриминисали професионалне и квалитетне медије који раде у јавном интересу.

Осим тога, Министарство је у комисије именовало као медијске стручњаке стручној јавности потпуно непознате особе, у чије квалификације и добре намере – оправдано изражавамо сумњу.

НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес уложили су огроман труд покушавајући да пронађу излаз из постојеће ситуације, потпуно разумевајући тежак положај многих медија у Србији, чији опстанак зависи и од резултата конкурса Министарства, али смо после свега убеђени да је једини излаз из ове ситуације – понављање конкурсног процеса од именовања комисија надаље.

Комисије морају да буду састављене од представника релевантних и репрезентативних удружења, некомпромитованих особа високе стручности и моралних начела, међу којима треба да буду и представници независних институција и удружења грађана.

НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес сматрају да су, без обзира на неке проблеме, конкурси Министарства у великој мери у протеклом периоду уважавали јавни интерес, и да је жалосно да се скандалозна пракса конкурсног суфинансирања медијских садржаја са локалног нивоа преселила на државни.

Независно удружење новинара Србије
Независно друштво новинара Војводине
Асоцијација независних електронских медија
Асоцијација Локал прес

Београд-Нови Сад-Крагујевац, 9. мај 2018.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY