Удвостручен број саобраћајних незгода у летњим месецима

Удвостручен број саобраћајних незгода у летњим месецима

На подручју које покрива Полицијска управа у Пријепољу од почетка године до 12. августа евидентирано је 100 саобраћајних незгода. Највише незгода, чак 42, догодило се у периоду од 1. јуна до 12. августа, у сезони годишњих одмора. Из Саобраћајне испоставе Полицијске управе у Пријепољу апелују на све возаче да одморни крећу на пут и да поштују саобраћајне прописе јер тако чувају свој, али и животе других учесника у саобраћају.

985
0
SHARE

Око 40 одсто од укупног броја саобраћајних незгода у години се догоди током лета, показују подаци Агенције за безбедност саобраћаја. Да сезона годишњих одмора и појачан интензитет саобраћаја проузрокују и већи број саобраћајних незгода на свим путевима на територијама општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош, показује и евиденција Полицијске управе у Пријепољу.

Младен Баковић, заменик командира СПИ ПУ у Пријепољу
На подручју које покрива Полицијска управа у Пријепољу, од 1. јануара до 12. августа ове године евидентирано је 100 саобраћајних незгода, 54 на територији општине Пријепоље, 34 на територији општине Нова Варош и 12 саобраћајних незгода на територији општине Прибој. У периоду од 1. јуна до 12. августа, забележене су 42 саобраћајне незгоде, 18 на подручју општине Пријепоље, 16 на подручју општине Нова Варош и осам на подручју општине Прибој. Од почетка године, у саобраћајним незгодама није било погинулих особа, 10 је задобило тешке, а 70 лакше телесне повреде. Од почетка јуна, осам особа је задобило тешке телесне повреде, а 32 лакше – каже заменик командира Саобраћајне испоставе Полицијске управе у Пријепољу Младен Баковић.

У протекла два и по месеца, спроведене су две централне акције појачане контроле саобраћаја, једна са акцентом на контролу аутобуса и друга усмерена на откривање прекршаја невезивања појаса и употребе мобилног телефона за време вожње.

Од почетка јуна спроведене су две међународне акције са циљем откривања прекршаја вожње под дејством алкохола и прекршаја које чине возачи аутобуса и теретних возила, а друга акција била је усмерена на појачану контролу брзине кретања возила. Од 12. до 18. августа, у току је акција усмерена на појачану контролу брзине кретања возила. Током ове акције, саобраћајна полиција користи све расположиве уређаје за мерење брзине – каже Баковић и додаје да се контролише и коришћење сигурносних појасева и сваки контролисаи возач је подвргнут алкотесту.

Од почетка године у овим контролама откривен је и санкционисан 1.161 прекршај прекорачења дозвољене брзине кретања, 822 прекршаја некоришћења сигурносног појаса, 266 прекршаја употребе мобилног телефона и 90 прекршаја под дејством алкохола.

Овом приликом апелујемо на возаче да на пут крећу одморни, да се придржавају прописане брзине кретања возила, да не возе под дејством алкохола, да користе сигурносни појас на предњем и задњем седишту, да не користе мобилни телефон у току вожње и да воде рачуна о најмлађима тако што ће правилно користити седишта – напомиње Баковић.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, највећи број саобраћајних несрећа дешава се на путевима са највећом фреквенцијом саобраћаја, у које се убраја и путни правац ка Црној Гори. Од почетка године до 5. августа у саобраћајним несрећама у Србији погинуло је 292 људи, што је 19 више него у истом периоду прошле године.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY