Стигли уџбеници за ђаке у Бродареву који наставу похађају на босанском језику

Представници и представнице Бошњачког националног вијећа ђацима другог разреда Основне школе „Светозар Марковић“ у Бродареву који похађају наставу на босанском језику уручили су уџбенике и свеске, а учитељици лаптоп рачунар који ће олакшати и унапредити наставу. Ђаци су им се одужили кратком приредбом.

972
0
SHARE

Након пригодног програма, који су ученици и ученице другог разреда Основне школе „Светозар Марковић“ који целокупну наставу похађају на босанском језику извели, представници и представнице Бошњачког националног вијећа поделили су им ново издање уџбеника за текућу школску годину.

Председница Бошњачког националног вијећа Јасмина Цурић је њиховој учитељици уручила лаптоп рачунар, који би требало да унапреди наству.

Настава на матерњем босанском језику је у потпуности равноправна законски, уставно, према међународним актима, са наставом на српском језику. Из тог разлога апелујем на све родитеље да не ускраћују својој дјеци право које добијају рођењем, а то је да се образују на матерњем језику – истиче председница БНВ Јасмина Цурић.

У знак захвалности на пруженој подршци директор школе је председници Вијећа уручио захвалницу.

У овој школи се настава изводила на босанском језику, али супротно закону – двојезично. То је код родитеља изазвало једну сумњу, јер је долазило мијешања ћирилице и латинице, јер су ученици имали уџбенике на ћирилици, а учили су прво латиницу на настави босанског језика – каже директор ОШ „Светозар Марковић“ Амел Курбеговић.

Настава на босанском језику се не разликује у великој мери од плана и програма по коме раде друга одељења.

Разликује се књижевност, док су на пример математика, свијет око нас и неки други предмети у принципу исти, наравно преведени на босански језик. Такође, постоји разлика у писму. Ученици који похађају наставу на босанском језику прво уче латиницу, штампана слова, затим писана, а тек у другом разреду уче ћирилицу. Све остало је у принципу исто – истиче учитељица Тијана Обренић.

Представници Бошњачког националног вијећа су истакли да образовањем на матерњем језику деца чувају свој национални идентитет и захвалили запосленима ове школе на  имплементацији наставе на босанском језику.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY