Ванредно стање у Новој Вароши (ВИДЕО)

На територији општине Нова Варош проглашена је ванредна ситуација због обилних снежних падавина. Путеви ка планинским селима су непроходни а ветар је створио снежне наносе високе и преко два метра. У локалној самоуправи се надају да ће ангажовањем тешке механизације успети да прочисте путеве до свих месних заједница.

859
0
SHARE

Снег, који је и данас падао, завејао је путеве до нововарошких села. У самом граду има готово пола метра снега а стање у планинским селима је далеко горе. Немогуће је прочистити путеве возама, које су ефикасне када је у питању мања количина снега, каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић. Због тога је проглашена ванредна ситуација, како би се могла ангажовати тешка механизација.

Путеви су тешко проходни до већине планинских села а најтежа ситуација је у Божетићима, Јасенову, Негбини, Кућанима, односно скоро свим селима испод Златара, Муртенице и Јавора.

Велики број домаћинстава остао је и без електричне енергије. Васиљевић каже да су разлог стабла која су, под тежином снега и налетима ветра, пала на далеководе. Доста кварова је у току дана поправљено али су без струје још увек били Дрмановићи и Водена Пољана и још нека места.

Васиљевић нам је рекао и да постоји бојазан да ће недостајати механизација која је у стању да се избори са снегом, јер је у међувремену Нова Варош остала без механизације, која је постојала 2016. године. Тада је пало преко два метра снега али су успели да одговоре свим изазовима и одрже путеве проходним.

Председник општине апелује на суграђане и суграђанке да, иако су навикли на снег, буду обазриви, и без преке потребе не напуштају сигурност својих домова. Нарочито они у планинским селима. Васиљевић нам је рекао и да имају одличну сарадњу са републичким органима и да су, након увођења ванредне ситуације, већ имали позиве из Београда у којима је понуђена помоћ локалној самоуправи. Каже и да је за одржавање путева од почетка године потрошено око 30 тона соли, што је много чак и за нововарошке зимске прилике. Увођење ванредне ситуације омогућиће ефикаснију набавку соли и ризле.

Како житељи Нове Вароши коментаришу тренутно стање погледајте у прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY