Овчије богиње у предшколској установи „Миша Цвијовић“

Овчије богиње у предшколској установи „Миша Цвијовић“

У пријепољском Дому здравља званично није повећан број деце оболеле од варичелe, односно овчјих богиња, али је у предшколској установи „Миша Цвијовић“ приметан пораст броја оболеле деце. О вирусу који изазива варичела, симптомима болести и лечењу, разговарали смо са начелницом Службе за здравствену заштиту деце и школске деце Дома здравља, докторком Зорицом Грбовић.

846
0
SHARE

Варичелу или овчије богиње изазива херпес зостер вирус, а подложна су јој деца предшколског и школског узраста.

Карактеристично за варичелу јесте да је то заразно обољење, да се прве инфекције јављају у колективу, да се лако преноси, да је то капљична инфекција која се преноси кијањем, кашљањем, као и садржајем из тих мехурића, који су карактеристични као оспа у овим богињама. Период инкубације је од 10 до 21 дан, тако да је потребно да прође одређени период откад је дете инфицирано до првих симптома – каже начелница Службе за здравствену заштиту деце и школске деце у Дому здравља, докторка Зорица Грбовић.

Овчије богиње најчешће пролазе без високе температуре и остављају код деце трајни имунитет. Компликације су ретке и обично се јављају у облику високе температуре, гушобоље, као и јако изражене оспе по телу, чак и у оку, ушима, устима… Докторка Грбовић каже да за температуру искључиво треба користити Парацетамол сируп.

Обично постоји заблуда код родитеља да ли треба дете да утопљавају, да ли дете да купају. Наравно да не треба утопљавати дете, савет је да се понаша нормално, деци облачити памучну одећу због оспе, а може се користити и пудер на бази цинка и анестезина који ће смањити свраб и ублажити све те тегобе – објашњава докторка Грбовић уз напомену да децу обавезно треба купати.

Заблуда је и да деца треба да једу што више слаткиша, а свакако саветује да се оболела деца јаве свом изабраном лекару.

Јако је битно да дођу и да се евидентира да је дете оболело од варичеле, јер ће они касније постати одрасли људи, неко од њих ће постати мајка јер је важно да се зна да ли је прележала варичелу, јер би било опасно да оболи у трудноћи – закључује докторка.

Иако је овај вирус веома заразан и брзо се преноси, не мора да значи да ће свако дете оболети, наглашава докторка Грбовић. У Србији вакцина против варичела није на списку обавезних, које финансира Републички завод за здравствено осигурање.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY