Вода угрозила објекте у ОШ „Душан Томашевић Ћирко“ (ВИДЕО)

Вода угрозила објекте у ОШ „Душан Томашевић Ћирко“ (ВИДЕО)

Средином јула извештавали смо о лошем стању у којем се налази пут за Миљевиће, оштећен честим и обилним падавинама. Он је поново тема, сада посредно, јер је вода са њега нанела велике штете у дворишту и на објектима Основне школе "Душан Томашевић Ћирко" у Великој Жупи.

992
0
SHARE

Обилне и свакодневне падавине изазвале су велике проблеме у Основној школи „Душан Томашевић Ћирко“, која је недавно комплетно обновљена захваљујући некадашњем ђаку, а сада успешном турском привреднику, Зифу Кајевићу и турским донаторима. Највише штете је нанела вода која скреће са пута за Миљевиће и у школско двориште доноси велике количина земље и путног тампона.

У задњих десетак – петнаест дана, ово је катастрофа – каже директорка ОШ „Душан Томашевић Ћирко“ Белкиса Бегановић и додаје да се највише плашила да ће вода продрети у фискултурну салу, такође недавно обновљену.

Сала је, срећом, остала поштеђена, али је зато вода продрла у доста других просторија.

Вода је ушла у стару котларницу, која до сада никад није била плављена, и у нову котларницу, која је изолована, и која је фантастично функционисала већ 3-4 године. Други део тока, који је био јачи, прошао је изнад сале и слио се на игралиште, и 15 метара потпорног зида је потпуно уништио. Зид је напукао и највероватније игралиште се не сме користити, тако да мислим да деца у септембру не могу кренути са активностима на њему – каже Белкиса Бегановић.
Белкиса Бегановић, директорка ОШ „Душан Томашевић Ћирко“

Они који су били присутни кажу да се чинило да из шуме изнад школе извире читав поток, који је запљускивала школску зграду и отицао преко игралишта. Бегановић каже да је одмах обавештена локална самоуправа и да су њени представници брзо изашли да процене штету.

Вода је у главном објекту поплавила просторије у којима се тренутно налазио непотребан школски намештај а које се током школске године користе као свлачионице. Сада је све пуно влаге а питање је када ће се осушити ако вода настави да притиче. Проблем са водама које долазе са миљевићког пута постоји годинама али никад овог интензитета, каже директорка. Потврђује да је и она добила информацију, коју су нам пре 15-ак дана пренели и мештани Миљевића, како је пут на листи за санацију. Међутим, мора се пронаћи начин да се школа заштити од вода које се на путу стварају приликом обилних падавина. У шумарку изнад школе, непосредно испод пута за Миљевиће, наслућују се обриси канала који је некад постојао и чија је улога вероватно била да скрене воду која дотиче са пута. Канал је скоро у потпуности затрпан тампоном и фракцијом, нанетим са пута, па сада вода из њега прелива у школско двориште.

Опширније у прилогу:

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY