За новчане казне и пенале по решењу судова другим ребалансом буџета опредељено 90,5 милиона динара – 40 милиона више од планираног

По хитном поступку, одржана је 19. седница Скупштине општине Пријепоље. За дневни ред било је припремљено шест тачака, а расправа о другој и трећој тачки, које су се тицале ребаланса и извршења буџета, била је обједињена. Одборници опозиције оценили су да је недопустиво да о овако важним темама сваки одборник на располагању има само минут времена.

713
0
SHARE

На почетку заседања, председница Скупштине општине Стана Марковић образложила је да је седница по хитном поступку сазвана због одлуке о просечним ценама непокретности по квадратном метру, разрешења и именовања директора Дома здравља и измене и допуне статута Дома културе. Ништа у томе нема хитно, оценили су одборници опозиције, као и да нису имали времена да се припреме за седницу, јер им је материјал стигао у суботу.

Председница скупштине је пре расправе о тачкама дневног реда саопштила да је за новог шефа одборничке групе Демократске партије Санџака именован Рахим Ровчанин, а за његовог заменика Елвир Бањица, што је са неодобравањем прихватио досадашњи шеф Бахрија Бегановић. Председница Марковић указала је да она нема ингеренција при избору шефова одборничких група и да Бегановић мора да све своје недоумице реши унутар странке.

Прва тачка о којој се расправљало била је одлука о просечним ценама квадратног метра на непокретности на основу којих је у овој години утврђена основица пореза на имовину на непокретности које се налазе у најопремљенијој зони општине за пореске обвезнике који не воде књиге, односно коефицијентима за утврђивање овог пореза. Предлози одлука не садрже никаве новине, али је законска обавеза да се оне усвоје. Замерке опозиције односиле су се на штур и бирократки језик којима су одлуке образложене и било је предлога да се снизе цене због пада економаке моћи грађана. Испред предлагача одлуку је образложио руководилац одељења локалне пореске администрације Далмир Козица и рекао да одлука мора бити бирократска и да они нису ту да пишу литерарне радове. У целој тој причи оштећени су грађани, рекао је он, јер је привреда повлашћена за 20 одсто на уштрб свих грађана.

Друга и трећа тачка дневног реда које су се тицале другог ребаланса буџета, као и  извештаја о остваривању буџетских прихода и расхода за девет месеци ове године, су обједињење. Опет се, као и претходних година, показало да су планирана средства за новчане казне и пенале по решењу судова недовољна. Наиме, другим ребалансом за ову ставку опредељено је 90 и по милиона динара, 40 милиона више од планираног.

Нешто мање од половине средстава није утрошено за санацију и поправку постојећег пута Коловрат – Сељашница. Планирано је нешто више од 13 и по милиона динара, потрошено 56 одсто. Шеф одборничке групе СДП-а Есад Хоџић имао је замерке на целу процедуру и јавну набавку када је у питању спровођење радова на овој деоници пута.

На седници се расправљало и о измени и допуни Статута Дома културе. Допуне се односе на то да ће у случају спречености и одсутности директора он моћи да има овлашћено лице које ће заступати и представљати установу.

На седници је разрешен и поново именован на одређено време вршилац дужности Дома здравља доктор Сеад Поровић.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY