Забавни и културни програми за Дан општине Пријепоље

Забавни и културни програми за Дан општине Пријепоље

Обележавање Дана општине Пријепоље почеће у среду 3. јула и трајаће пет дана. Тим поводом, програм су припремили Дечији вртић Миша Цвијовић, Музеј, Библиотека Вук Караџић, Дом културе и Туристичка организација Пријепоља.

895
0
SHARE

Сви догађаји планирани за први дан обележавања Дана општине биће у Музеју у Пријепољу. Малишани Дечијег вртића Миша Цвијовић припремили су музичко сценски програм и изложбу радова на тему „Мој град слави рођендан“. Почетак је заказан у 10 сати. За 18 сати планирана је видео презентација „Владе Дивац у кући славних, од Пријепоља до Спрингфилда“, а три сата касније, односно у 21 час, љубитељи џеза моћи ће да уживају у концерту Џез републике бенда.

За други дан обележевања, најављена су четири догађаја. Библиотека Вук Караџић, са почетком у 11 сати, представиће пројекат „Дигитални грађанин“ и програмерске вештине најмлађих. Највише догађаја у оквиру обележавања Дана општине припремио је Дом култруе.

Наши програми почињу у четвртак, 4. јула. Први програм је у 20 сати, то је изложба фотографија и плаката, нешто чиме смо желели да обележимо јубилеј 40 година Дома културе. Након тога, у 21 час, је планирана емисија „РТС караван – најлепше народне песме“, у којој су учесници Мерима Његомир, Дејан Матић, Енес Беговић, Јадранка Бајрактаревић, Раде Јоровић, али и наши Пријепољци Млађен Тошовић и Фахрудин Тоби Шантић – каже уредница музичке и образовне делатности у Дому културе Адмира Мостарац.

Последњег радног дана у седмици  у библиотеци Вук Караџић од 10 до 15 сати биће организован округли сто завичајних одељења библиотека на тему „Поливалентне базе за проучавање сакралне баштине“. „Дом културе у мом оку“ назив је изложбе радова ликовног наградног конкурса који ће бити изложени у малој галерији Дома културе у 20 сати.

Након изложбе следи музички део програма који започињемо у 21 час са концертом младих пријепољских неафирмисаних музичара, којима смо дали простор где ће моћи да се представе пријепољској публици, a да то нису локални кафићи и да покажу са колико љубави гаје тај аматеризам. Након њих у 22 часа очекује се наступ поп групе Министарке – додаје Адмира.

Први дан викенда, а четврти обележавања дана општине, резервисан је за програме Дома културе и Музеја. Тако ће од 10 до 18 сати у кући Јусуфагића на Чаиру бити приређена „Етно поставка“.

Субота 6. јул је резервисана за народно и изворно стваралаштво. Наиме, у 18 часова биће организован дефиле учесника Мостова Балкана. Након тога, у 19 сати, очекујемо једно велико народно коло на платоу Дома културе, а у 19:30 часова ће започети манифестација „Мостови Балкана“, коју ће отворити представници Министарства државне управе и локалне самоуправе и председник општине Пријепоље. До сада имамо потврђених 180 учесника Мостова Балкана из Србије и земаља региона. У 22 часа је ревијални део, односно концерт Ане Бекуте – каже Адмира. 

Најављена  „Шареница“ РТС-а ће изостати због различитих погледа на садржај емисије. Туристичка организација је предложила њено снимање у порти манастира Милешеве, а владика Милешевски Атанасије  је у свом допису Туристичкој организацији појаснио да  они теже програмима  са „духовним темама, из области духовности, културе и историје, а емисија “ Шареница“, као што и сам назив већ на то упућује, је разноврсног садржаја“.

Сат времена пре одржавања свечане седнице  скупштине општине,  заказане за недељу у 13 сати у Дому културе, на којој ће бити додељена признања и награде колкетивима и појединцима, биће одржана манифестација „Ђаконије с тромеђе“.

Дан општине 7. јул је датум првог помињања Пријепоља у писаним документима 1343. године. Скупштина општине Пријепоље је 4. фебруара 2016. године донела одлуку о обележавању овог дана после шест година паузе. Пре тога, Дан општине Пријепоље обележаван је 9. jануара, као дан коначног ослобођења Пријепоља у Другом светском рату.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY