Зашто се суше малине у Пријепољу?

Зашто се суше малине у Пријепољу?

Проблеми у малинарству су бројни и вишегодишњи, па тако ни ова година није изузетак. Осим откупне цене, произвођачима велику муку задаје сушење изданака малине. Према процени руководиоца Пољопривредбе службе Општинске управе у Пријепољу, Ифета Хамзића, ове године би требало очекивати за око 40 одсто умањен принос.

2346
0
SHARE

Број малињака у пријепољском крају је значајно смањен, због проблема са ниском откупном ценом последњих неколико година, што ће значајно утицати на овогодишњи принос малине. Поред тога, лош принос очекује се и због сушења изданака малине.

Ифет Хамзић, руководилац Службе за пољопривреду Општинске управе у Пријепољу
На подручју општине Пријепоље у нижим пределима, где сам ја имао прилику да обилазим малињаке, веома је лоша ситуација. У пределима који су на средњим и вишим надморским висинама, стање је мало боље, али и ту зависи доста од квалитета садног материјала и старости засада – каже руководилац Пољопривредбе службе Општинске управе у Пријепољу Ифет Хамзић који истиче да ће око 40 одсто рода бити мање ове године.

Струка се мора поштовати и препоруке које се односе на услове садње и на надморске висине на којима се подижу одређене воћне врсте. Није добро подизати малињаке у равницама, где нема нагиба парцела, где нема проветравања. Због тога су Ивање, Велика Жупа, Залуг неповољни за подизање засада малине јер у земљишту има много песка па корен не може да исхрани биљку.

Појава дидимеле је највећи узрок сушења малињака, која је последица велике влажности и влаге у ваздуху прошле године – каже Хамзић уз објашњење да је дидимела појава сушења пупољака из којих касније треба да крене гранчица.

Према речима Хамзића, Министарство пољопривреде формира Комисије које ће обићи око 2.500 малињака на територији Србије, а око 40-ак на подручју општине Пријепоље, са задатком да изврше контролу степена осушености малине са даљим препорукама шта треба радити. Међу препорукама могуће је очекивати и нову садњу са контролисаним садним материјалом.

Више у видео прилогу:

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY