Чланице АТ мреже перформансом у Пријепољу указале на проблем трговине људима

Чланице АТ мреже перформансом у Пријепољу указале на проблем трговине људима

Трговина људима је озбиљно кривично дело које углавном обухвата неколико фаза, са циљем стицања користи од експлоатације особе, уз претњу, присилу и уцену. Уличним перформансом у Пријепољу активисткиње Антитрафикинг мреже из Ниша и Власотинца поручиле су нашим суграђанима и суграђанкама да трговина људима има више облика и да свако може постати жртва.

Иако је 1. април Међународни дан шале, када је реч о трговини људима, шали нема места, јер уз мало непажње свако, без обзира на степен образовања, материјални статус, место живљења или старосну доб, може постати жртва неког облика трговине људима, упозоравају чланице Антитрафикинг мреже.

Србија је раније била земља транзита, док је сада земља трговине људима. Током прошле године је забележено званично 66 жртава трговине људима, од којих је њих 60 држављани и држављанке Србије. Од свих жртава 62% су били деца – каже координаторка АТ мреже Светлана Шарић из организације “СОС Власотинце”.

Татјана Николић из „Центра за девојке“ из Ниша је рекла да су дошле са циљем да привуку пажњу јавности у Пријепољу и укажу на различите облике трговине људима.

Најчешће се у медијима чује за сексуалну и радну експлоатацију, па људи то и знају, али постоји још много облика трговине људима, попут принудне прошње, која је посебно у већим градовима изузетно развијена. Ту су и принудни брак, принуда на вршење кривичних дела, наравно трговина органима и последњих година све заступљенија вишеструка експлоатација – прецизира Николић.

Већину идентификованих жртава чине жене, чак 72%, што говори о томе да трговина људима има компоненту родно заснованог насиља.

Током прошле године најучесталији облик трговине људима је била принуда на просјачење са уделом од скоро 30 %, на другом месту је била радна експлоатација, чије су жртве углавном мушкарци, док је свака четврта особа у ланцу трговине људима била жртва сексуалне експлоатације, након чега следе принуда на брак и принуда на вршење кривичних дела, подаци су Центра за заштиту жртава трговине људима.

АТ мрежа броји 10 чланица међу којима је и Форум жена Пријепоља, а план је да сличне уличне акције буду одржане у девет градова и општина, како би се скренула пажња на овај важан друштвени проблем.

Сматрамо да је јако важно што људи на овај начин могу да се информишу. Информисање не подразумева смо читање новина или гледање телевизије, већ и едукацију на овај начин – истиче Шарић.

Николић додаје да је излазак на улице и тргове вредност коју АТ мрежа посебно негује.

Када нас људи уживо виде, то оставља другачији утисак, него кад је нешто на ТВ-у, јер то доживљавају као нешто далеко. Када нас уживо сретну и када виде нас са којима могу да попричају и добију неки промотивни материјал да прочитају, то је онда много реалније. Трговина људима се дешава свуда и свако може да буде жртва. Тај опрез може да нас спаси – та провера сваке чињенице када се запошљавамо или ступамо у неке односе са неким… Онда када са тим опрезом пођемо и проверимо све чињенице, онда повећавамо шансу да избегнемо неку врсту овог заиста тешког кривичног дела – закључује Татјана.

Улични перформанси су одржани у оквиру пројекта „Удружене против трговине људима“ који АТ Мрежа реализује уз подршку ОАК и Траг фондације.

Уколико посумњате да сте Ви или неко други у ризику од трговине људима, можете се обратити на организацији АСТРА на СОС телефон 011 785 0000, или на неки од бројева телефона чланица АТ мреже.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци