Дамир Бећирбашић: Корист од изградње МХЕ имају само инвеститори

Дамир Бећирбашић: Корист од изградње МХЕ имају само инвеститори

Интерес од изградње минихидроелектрана имају инвеститори, а корист за државу, општину Пријепоље и грађане је на нивоу статистичке грешке, каже Дамир Бећирбашић, који је овом питању приступио са стручног и економског становишта. Он позива локалну самоуправу да забрани изградњу минихидроелектрана у Пријепољу.

Поновно актуелизовање питања изградње минихидроелектрана у општине Пријепоље изазвало је бројне ракције јавности, пре свега еколога и мештана предела поред којих су планиране али и многих који сматрају да то не би требало радити. Мастер инжењер електротехнике и рачунарства Дамир Бећирбашић је овом питању приступио са стручне стране а своје слободно време искористио је за прикупљање података од јавних предузећа и установа како би се на што бољи начин сагледало да ли локална заједница има икакве користи од ових пројеката.

„Увек се прво прича о екологији, што подржавам наравно, али се увек занемарује једна чињеница и хтео сам да направим корак уназад, да видимо зашто уопште правимо ове МХЕ? Који је наш интерес као грађана општине Пријепоље, као грађана Републике Србије? Да ли ми стварно помажемо Републици Србији да изађе из ове енергетске кризе која се сад помиње? Тако да је то био мотив – да добијемо информације колика је корист стварно и да грађану буду свесни и да знају због чега ми трпамо реке у цеви?“, каже Бећирбашић.

Бећирбашић каже да МХЕ у Србији тренутно производе мање од 1% електричне енергије а три, које тренутно раде у Пријепољу на реци Грачаници, имају занемарљиво учешће у тој производњи. Осим занемарљиве производње, занемарљив је и приход општине Пријепоље, каже Бећирбашић, који је од Општинске управе добио одговор о петогодишњим приходима.

„Добио сам податак да је за пет година уплаћено 320.579 динара, кад се подели на пет то је око 64.115 динара годишње, односно 546 евра за све МХЕ, рецимо да их има три – то је 182 евра по минихидроелектрани. Чисто поређења ради, од инвеститора, фирме „15. август доо“, која је власник три МХЕ на реци Грачаници, ЕПС је откупио струју у вредности од 677.817 евра. Ако ћемо у динарима 79.549.403 динара. Дакле, много, много више него што добија општина. Она добија само на основу еколошке таксе и пореза на имовину. Ми уопште немамо проценат од произведене струје“, каже Бећирбашић.

Користи нема ни од запошљавања, јер су ова постројења аутоматизована, а Бећирбашић каже да има и податке који показују да су губици електроенергетског система вишеструко већи од енергије која се добије из МХЕ и у њиховом смањењу види решење за енергетску кризу. Било би потребно направити преко 2000 нових МХЕ само да би се надокнадили постојећи губици у Србији. Зато Бећирбашић каже да би требало забранити МХЕ и базирати се на смањивању губитака. Иако је писао општинским руководиоцима није добио никакав одговор. Због тога је желео да податке представи јавности.

Сажетак је преточио у летак који је залепио на огласним таблама по целом граду. Такође, сви који су заинтересовани његов ауторски текст са много више података могу прочитати на порталу Форум Инфо, у рубрици Екологија.

Подели на мрежама

Повезани чланци