Дебата у Пријепољу: „Питај ме било шта о заједничком путу за чланство у Европску унију“

Дебата у Пријепољу: „Питај ме било шта о заједничком путу за чланство у Европску унију“

Како би грађанима и грађанкама приближили сам процес проширења Европске уније и разговарали о користима које оно доноси, београдска организација Европски покрет у Србији, организовала је дебату у Пријепољу са циљем да се представи процес европских интеграција из перспективе грађана Црне Горе, која је, као и Србија, на путу за чланство у ЕУ.

Народ је у земљама Западног Балкана недовољно информисан о процесу приступања Европској унији, а са друге стране људи у земљама чланицама Европске уније схватају здраво за готово то чланство и немају превише осећаја за земље које тек треба да уђу, да доста ствари ту није усклађено, да је потребно балансирање система, нашег са системом Европске уније, који ми морамо да достигнемо – каже Радоје Мијушковић из партнерске организације „Алфа Центар“ из Никшића и додаје да се пре свега то односи на економске и политичке критеријуме, као и да је у процесу информисања значајна улога медија.

Исидора Мартиненко из Европског покрета у Србији каже да је циљ дебате да допринесу да грађани што боље разумеју сам процес, да се на локалу отвори дискусија. Шта је то добро што процес доноси, шта су предности и мане уласка у Европску унију, нека су од питања на која се на дебатама даје одговор.

Црна Гора је на свом европском путу одмакла највише од земаља у региону и од укупно 33 Поглавља, има још једно неотворено. Колико год да је отварање Поглавља значајно у процесу приступања ЕУ, много битнију улогу има испуњавање тражених услова и усклађивање са прописима и праксама у земљама Европске уније.

Највећи проблем који може да настане јесте да држава неспремна уђе у Европску унију. Може да се деси да административно нека земља уђе у завршницу преговора о приступању, а да нису довољно изграђене институције система, да нема образовног кадра. Такве примере имамо у суседству у Хрватској, Румунији, Бугарској…На крају крајева, одлука о проширењу је чисто политичка и ако буде у интересу Европске уније да нека држава буде примљена, то ће бити урађено и ако сви критеријуми нису усклађени, што је медвеђа услуга – објашњава Мијушковић.

Организовање дебата само је једна од активности коју Европски покрет спроводи у оквиру пројекта EnlargEUrope.

Имамо активности попут Фејслука, када познате личности водимо на локал и са њима разговарамо о њиховом искуству са Европском унијом, што је публици изузетно занимљиво. Са друге стране, имамо овај вид експертског разговора и трећа активност су европски часови, у оквиру којих средњошколцима држимо обуку о процесу европских интеграција да би они могли рационално да донесу одлуку да ли су за тај процес или не – каже Мартиненко.

Овај пројекат Европски покрет у Србији реализује уз подршку Европске комисије. Поред партнера из Црне Горе, у пројекат су укључене и организације из Хрватске, Литваније, Румуније и Пољске.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *