Едукације о лековитом биљу у Пријепољу: употреба и одрживост

Едукације о лековитом биљу у Пријепољу: употреба и одрживост

Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе прекограничне инфраструктуре одрживог туризма – ПОРАЛИСТ је пројекат у оквиру кога је у Пријепољу одржан први тренинг са циљем унапређења знања, вештина и одрживости у области лековитог биља.

Један од главних задатака култивације јесте заштита лековитог биља, јер је то начин да се природни ресурси очувају. Када се биљке превише прикупљају у природи, девастирају се природна станишта и онда на задатак долази пољопривредна производња, култивација. Ми ћемо на овим предавањима да обухватимо теме производње расада лековитог биља, које су замке у гајењу лековитог биља, шта произвођаче очекује од трошкова, какве су цене на тржишту и које биљке уопште гајити – каже Дејан Пљевљакушић из Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“.

Један од основних циљева, који је подељен на мале целине јесте како човека вратити да упозна окружење у коме живи, да са њим што боље живи, јер кад нешто познаје онда га и користи и цени и штити. Е ове последње ставке су суштина пројекта, каже Славољуб Тасић из Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“.

У свету има 158 центара биодиверзитета, већина их је у Јужној и Централној Америци, Африци, Индонезији… Европа има свега шест центара, три су на Балкану, а ми смо у срцу Балкана. Број биљних врста које расту у Србији је стварно велики, биодиверзитет је одличан, врсте су присутне, јестиве и лековите, средина није загађена тако да су сви предуслови ту да се народ може бавити овом делатношћу – истиче Тасић.

Пројектом су предвиђене још три сличне едукације, као и излазак у природу и упознавање са биљним врстама овог подручја. Планиране су и радионице за израду сувенира са елементима лековитог биља, као и унапређење производа кроз нови дизајн и амбалажу.

Ми желимо да кроз овај пројекат лековито биље употребимо на одржив начин, односно да га искористимо тако да допринесе социо-економском развоју ових подручја, а са друге стране да га сачувамо како бисмо га оставили следећим генерацијама – каже менаџерка пројекта Данијела Јандрић.

Израда веб платформе која ће омогућити базу знања за све заинтересоване за област лековитог биља, такође је предвиђена пројектом.

Ми сад имамо продају чајева и лековитог биља на пијаци, у туристичким центрима, на улици…Међутим, законска регулатива је веома строга, тако да је питање колико ће моћи на тај начин да се продаје и даље. Веома је битно да кроз ове едукације, сви они који се већ баве узгојем, брањем и прерадом лековитог биља, добију знања о законској регулативи која већ постоји и која ће у неко догледно време ступити на снагу и да спремни дочекамо промене и међународну конкуренцију – истиче директор РРА “Златибор” Славко Лукић.

Пројекат ПОРАЛИСТ Регионална развојна агенција Златибор, у сарадњи са Институтом за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“  и НВО Мултимедиал Монтенегро, спроводи на територији општина Пријепоље и Бијело Поље. Пројекат финансира Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Црна Гора  2014-2020.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *