Хитан позив надлежним институцијама да реагују и осуде говор мржње према женама

Хитан позив надлежним институцијама да реагују и осуде говор мржње према женама

Непосредан повод за ово реаговање су недавни напади на Повереницу за заштиту равноправности Бранкицу Јанковић, новинарку Снежану Чонградин, активисткињу Сташу Зајовић и покојну Биљану Kовачевић-Вучо.

Говор мржње који је био уперен према женама, које се свака у својој професији залажу, за поштовање људских права, закона и недискриминације, грубо је кршење Устава Републике Србије, Закона о спречавању дискриминације, Пословника Народне Скупштине и других закона Републике Србије, као и међународних конвенција.

Говор мржње који се чуо за скупштинском говорницом али и у јавном простору није примерен, дубоко је повређујући за ове особе и за све жене.
Изостанак одговарајућег реаговања институција и јавне осуде од стране представника извршне власти, ствара погодно тло за даље подстицање говора мржње, усмереног према женама али и свим другим рањивим категоријама.

Нереаговањем шаљемо јасну поруку свим грађанима Србије да могу на овај начин да се понашају према својим женама, кћеркама, мајкама и колегиницама. Толерисање оваквих иступа у Народној скупштини и широј јавности не може допринети процесу придруживања Србије Европској унији, као и стварању равноправног и сигурног окружења за све грађане и грађанке Србије.
На овај начин, дајемо солидарну подршку свим женама које су на било који начин повређене говором мржње, насиљем, дискриминацијом и другим повређујућим понашањима.

Мрежа Жене против насиља подсећа институције система, укључујући највише државне функционере, да су у обавези да пруже заштиту и подршку свим женама према којима је уперен говор мржње и поступе у складу са домаћим законима и међународним конвенцијама. Kао и до сада, Мрежа жене против насиља ће овај и све друге случајеве говора мржње пратити и о одговору институција извештавати јавност и међународне организације.

Мрежа Жене против насиља

Подели на мрежама

Повезани чланци