Могу ли ракови спасити Ратајску од минихидроелектрана? (ВИДЕО)

Могу ли ракови спасити Ратајску од минихидроелектрана? (ВИДЕО)

Житељи насеља око Ратајске кажу да је поново покренуто питање изградње минихидроелектрана на овој речици и поручују да то неће дозволити, јер многима егзистенција зависи управо од воде са Ратајске, коју користе за пиће и наводњавање пољопривредних култура. Упориште за своје противљење налазе и у поточном раку, строго заштићеној животињској врсти, која настањује Ратајску.

Након што су приметили да непознати људи обилазе Ратајску, поучени искуством од пре три године, када су потписивали петицију за спречавање изградње минихидролектрана на Ратајској, мештани околних насеља решили су да се поново јавно огласе али и да потраже још неко утемељење за своје противљење. И нашли су га у поточном раку, каже Митхад Хасанагић из насеља Ратајска.

Потврду да је у питању управо поточни, а не неки други, рак добили су пре неколико дана од стручњака из Завода за заштиту природе Србије, који су се другим послом обрели на Ратајској. Рекли су им и да је река изузетно богата овом угроженом и строго заштићеном врстом, а Хасанагић додаје да је степен заштите већи него за белоглавог супа.

А ако се не буде водило рачуна о заштићеним животињама, надају се да ће се водити рачуна о људима. Кажу да им нема живота без воде са Ратајске – користе је и за пиће и за заливање пољопривредних култура, од којих многи живе. По речима Драгомана Љујића са Равана око 700 домаћинстава на неки начин зависи од ове речице.

Мештани кажу и да је невероватно да ни пре три године, ни сада, нема никаквих информација из локалне самоуправе или било које друге институције. Знају да постоје планиране локације за изградњу минихидроелектрана, али их нико ништа не пита, а до информација долазе сами. Народ је остављен да се сналази како зна и уме а Мурадин Буквић поставља бројна питања, међу њима и да ли има некога ко ће их узети у заштиту?

Поточни рак је на списку строго заштићених врста, а према Бернској конвенцији врста је која захтева посебне мере заштите станишта. Због његовог угрожавања над стаништем се могу применити и посебне мере управљања. Осим у њега, мештани се уздају и у светињу манастира Пустиње. Кажу да су темеље данашњег храма, посвећеног Светим апостолима Петру и Павлу, спасили деведесетих година од затрпавања смећем, када је на овом месту била планирана градска депонија, а касније су учествовали и у обнови. Убеђени су да ће тако сада спасити и Ратајску.

Комплетне изјаве погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци